Monsunske kiše potopile kuće, hale, igralište i vrtove

Bujica u Katunu Trviškom doslovce je prolazila kroz kuću
Bujica u Katunu Trviškom doslovce je prolazila kroz kuću

Monsunske kiše koje su padale u protekla dva tjedna na Pazinštini toliko su natopile zemlju da je prilikom nedjeljnog pljuska s okolnih brda krenuo vodeni val zbog kojeg je zaplivao Katun Trviški.

- U nedelju malo prije podne vala ispred hiže se napunila u roku od 15 minuti, bila je to silna količina vode, kao valovi, i onda se probilo preko zida u hižu, kaže Nada Brajković kroz čiju je se kuću u Katunu Trviškom probila bujica.

Voda kroz hižu

Sve se ponovilo u noći s utorka na srijedu kad je osim Katuna, nastradala poduzetnička zona Podberam, ali i podrumi obiteljskih kuća u pazinskim prigradskim naseljima Maršetima, Stanciji Pataj i Lindaru. "To je šlo tik-tak, nismo se mogli brže snać. Nimaš ni vreć, ništo ča smo imali smo hitali na vrata, ali uzalud, kad steši je šibalo kroza nju kao ludo. Pole su dopeljali sabljuna i vreće, tu smo ih krgali po dažju, nas je bilo forši pedeset. Kad je puka zid više ni bilo pomoći i voda je doslovce prošla kroz hižu, kaže Branko Brajković dodajući da su vrlo zahvalni pazinskim vatrogascima koji su neumorno ispumpavali vodu iz kuće, kao i brojnim mještanima koji su nesebično uskočili pomoći, ali i Gradu Pazinu, civilnoj zaštiti, komunalcima iz Usluge… U noći s utorka na srijedu sve se ponovilo, ali ovoga su puta službe bile spremne na trenutačnu reakciju, pa su bagerima napravili novi zemljani nasip između propalog zida i zečjeg nasipa. Jučer su tek počeli bilježiti brojne štete, a procjenjuju da bi mogle dosegnuti i 50 tisuća eura: vlažni zidovi i fasade, namještaj, tepisi i parketi iz kuće, materijal, alati i strojevi iz radionice, pa čitava zimnica i tri bačve vina iz podruma. Nadaju se da će Hrvatske vode smisliti neko rješenje da im se više ovakve stvari ne događaju. Inače, susjedima je stradala konoba, a na mjesnom igralištu NK Trviža vodeni je val stigao do visine prečke na golovima, pa srušio potporni zid i ogradu. (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter