Monsuni u Indiji: Strahuje se za živote stotina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indija je mobilizirala vojsku kako bi pritekla u pomoć žrtvama poplava izazvanima monsunima na sjeveru zemlje gdje je stradalo možda čak i tisuću osoba, a nevrijeme je odnosilo kuće, mostove i ceste, dodatno izolirajući himalajske pokrajine kojima je ionako otežan pristup.

Kiše, koje su bile 4 do 5 puta obilnije nego što je uobičajeno, uzrokovale su smrt najmanje 138 osoba u Uttarakhandu i dvije susjedne države, kažu službeni podaci. No, lokalne vlasti strahuju da bi moglo biti i više od tisuću žrtava.

"Ima tijela posvuda i procjenjujemo da je smrtno stradalo više od 1.000 osoba", izjavio je Ganesh Godiyal, predsjednik zaklade koja okuplja nekoliko svetišta u gradovima Kedarnath i Badrinath. Indijska parlamentarka Shaila Rani Rawsat čak je spominjala i dvije tisuće poginulih, te kazala da je "područje potpuno razoreno, ništa nije ostalo".

Deset tisuća vojnika uz podršku dvadesetak helikoptera raspoređeno je za pomoć stradalima, turistima i hodočasnicima. Podignuto je 40 prihvatnih kampova za 10.000 evakuiranih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter