Monstrumi neće imati prilike za novo ubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višestruki ubojice i počinitelji monstruoznih zločina koji su šokirali javnost prema dosadašnjem zakonodavstvu mogli su biti osuđeni na maksimalnih 40 godina zatvora, no, od sada će robijati još desetljeće duže. Izmjenama Kaznenog zakona koje su stupile na snagu 1. siječnja određeno je da počinitelji višestrukih najtežih kaznenih djela mogu biti osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora od 50 godina. Iako u Hrvatskoj nema doživotne kazne zatvora, ovom odredbom mnogi će višestruki ubojice do kraja života ostati iza rešetaka.

- Dosadašnjih 40 godina očito nije bilo dobro rješenje jer nije omogućavalo odgovarajući kaznenopravni odgovor kada imamo počinjenje više najtežih oblika kaznenih djela od strane jednog počinitelja, rekao je Marin Mrčela, sudac u Kaznenom odjelu Vrhovnog suda.

- O jedinstvenoj kazni zatvora u trajanju 50 godina se radi samo ako imamo počinitelja koji je počinio više najtežih oblika teških kaznenih djela, naglašava sudac Mrčela.

Prva osoba koja je u Hrvatskoj osuđena na maksimalnu zatvorsku kaznu je Mato Oraškić, bivši policajac koji je 1999. godine u sudnici zagrebačkog Općinskog suda ubio suprugu Gordanu, sutkinju Ljiljanu Hvalec i odvjetnicu Hajru Prohić, a teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Za svako kazneno djelo izrečene su mu pojedinačne kazne od ukupno 120 godina zatvora. Križevački monstrum Stjepan Rošker osuđen je na ukupno 118 godina zatvora nakon što je 2009. godine iz automatske puške ubio bratića Sinišu, njegovu 14-godišnju kćer, majku mu Đurđicu i dečka Sinišine druge kćeri. Preko stotinu godina robije, točnije 103, za trostruko ubojstvo dosuđeno je i riječkom monstrumu Ivanu Dvorskom - Psihu koji je 2007. godine zbog pljačke upao u stan obitelji Vukoša i ubio oca i sina Benita i Đanija, te Đanijevu djevojku Mirjam Švaljek. Svima su im na koncu izrečene jedinstvene kazne od maksimalnih 40 godina zatvora. Posljednji zatvorenik na maksimalnu kaznu je Dragan Paravinja koji je osuđen za ubojstvo Antonije Bilić. (Zorana Deljanin/NL)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter