Monsena bez vila i s manje postelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema novom urbanistickom planu Monsena – Valadaliso, na tom podrucju sjeverne turisticke zone Rovinja, koji zaprema 65 hektara, moci ce boraviti 4.210 turista, umjesto 6.000, što omogucuju sadašnji kapaciteti. Do smanjivanja kapaciteta dolazi zbog podizanja kvalitete smještaja sa sadašnjih dvije i tri na cetiri i pet zvjezdica, koje je vec zapoceto obavljenom rekonstrukcijom apartmana u zapadnom dijelu zone.

Na prijedlog rovinjskih arhitekata, koji je formulirao Bruno Poropat, iz konacne verzije plana izbacena je mogucnost gradnje turistickih vila, predloženih u zapadnom dijelu zone, koja je sada pokrivena šumom. Taj dio ostaje i dalje zona odmora i rekreacije.

Prema rijecima resornog procelnika gradske uprave Ivana Begica, koji je plan predstavio novinarima, može se ocekivati da ce ga Gradsko vijece usvojiti prije ljeta. Time ce Maistri, koja je vlasnik vecine kapaciteta u ovoj zoni, biti omogucene planirane investicije, ponajprije gradnja novog hotela s cetiri ili pet zvjezdica.

Prema planu koji je predstavila Stanislava Martinis, dio zone s apartmanima, koji je rekonstruiran, ostaje na sadašnjih 920, a dio bungalova, koje tek ocekuje rekonstrukcija, na 570 kreveta. Hotel, koji ce biti izgraden na mjestu sadašnjeg restorana, na najvišoj koti Monsene, imat ce 360 kreveta.U središnjem dijelu zone, na mjestu sadašnjeg autokampa, plan predvida izgradnju cvrstih objekata u obliku istarskog sela sa 1.020 kreveta.

Postojece turisticko naselje Valdaliso, koje ce se takoder rekonstruirati, moci ce imati 780 ležajeva u hotelima i 560 u apartmanima. Nekadašnje odmaralište Murska Sobota, za vrijeme Domovinskog rata prognanicko naselje, moci ce se obnoviti kao turisticko naselje s 1.340 ležajeva.

Južni dio ove zone uz more namijenjen je rekreaciji, a plan omogucuje rekonstrukciju postojeceg restorana i bazena. Sadašnja lucica ce, uz gat, dobiti lukobran. Sjeverni dio namijenjen je sportu i rekreaciji, a uz otvorene sportske terene bit ce omogucena i izgradnja dvorane, pa ce se tu, uz ostalo, moci pripremati i sportaši.

Planom je omogucena i obnova infrastrukture cijele zone, koja ce imati svoj procistac otpadnih voda. Uz postojeca dva ulaza, na istocnom i zapadnom dijelu, zona ce dobiti i novi u središnjem dijelu s glavnom recepcijom.

Iz obalnog pojasa na podrucju Valdalisa bit ce uklonjene mobilne kucice koje su bile postavljene bez dozvole. Uz obalu ce prolaziti i pješacka staza, koja nece biti ogradena. Plan tako omogucava investiranje u zonu ciji je krajnji cilj podizanje kvalitete i dovodenje zahtjevnijih gostiju.


Podijeli: Facebook Twiter