Mons. Milovan: Uskrs je slavlje vjecne nade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Središnje uskršnje euharistijsko slavlje u prepunoj je Eufrazijevoj bazilici predvodio porecki i pulski biskup mons. Ivan Milovan, uz kojega su bili porecki župnik Željko Zec i župni vikar Jurica Purkic. Porecanima su se u molitvi pridružili brojni strani vjernici, u prvom redu turisti iz Italije, a oni koji zbog gužve nisu uspjeli uci u crkvu, misu su pratili sa zvucnika u atriju. Biskup se okupljenima obratio na hrvatskom i talijanskom jeziku, cestitajuci im najveci kršcanski blagdan.

- Postoje radosti koje su toliko velike da nadilaze covjeka samog. U takvim trenucima dušu preplavljuje osjecaj ljubavi, koji joj daje dostojanstvo koje joj pripada, koje je sam Bog udijelio kad je stvarao. Primjecujemo da ni jedna materijalna stvar koju smo dobili nikad nije postigla takvu radost u duši.

Gubitak materijalne stvari nikad ne može razoriti dušu. Prisjetimo se samo Domovinskog rata, kad su brojni ostali bez svega što su imali, a mi smo u Istri primali brojne izbjegle i prognane koji unatoc svemu izgubljenom nisu bili uništeni - jer ljubav je u njima ostala.

Govorim to upravo na današnji dan kad slavimo Boga kao ljubav samu, koji se po uskrsnucu Isusa Krista ucijepio u naše duše, razorio tmine koje su se skupile kao posljedica grijeha i otkupio sve naše razvaline. Uskrs je znak te radosti, neprevarljivo slavlje vjecne nade!, rekao je mons. Milovan u prigodnoj propovijedi.

- Svjedociti uskrslog Krista, svjedociti istinu znacilo bi vidjeti bracu i sestre u istini njihova života. Tko su oni? To su naši roditelji, djeca, rodbina, prijatelji, znanci... i ne prestati se brinuti za njihovo dobro. Jesu li gladni, žedni, u depresiji, žalosni, osamljeni, bolesni? Svjedocenje kršcanskih vrednota koje vape za cinjenjem konkretnih djela milosrda medu njima ima ozdraviteljsku moc! Jednako je s našom širom zajednicom, našom domovinom. Ona ce biti onoliko dobra, uspješna i sretna koliko i mi, kršcani, budemo vjerodostojni svjedoci, porucio je biskup. (Kristina FLEGAR; Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter