Mons. Marijanu Bartoliću uručen "Sveti Mauro"

Nagradu je mons. Bartoliću uručio gradonačelnik Štifanić
Nagradu je mons. Bartoliću uručio gradonačelnik Štifanić

- Jako me iznenadilo da je nagrada dodijeljena meni. Vezan sam uz Poreč još otkad sam za vrijeme rata radio ovdje. Nisam očekivao da ću dobiti tako lijepo priznanje i nagradu, neke stvari koje ste naveli u obrazloženju i mene su iznenadile, već sam na njih skoro zaboravio, hvala lijepa svima još jednom, rekao je mons. Marijan Bartolić, ovogodišnji dobitnik nagrade "Sveti Mauro" na sinoćnjoj svečanosti održanoj u salonu Zavičajnog muzeja Poreštine.

Nagrada Pučkog otvorenog učilišta nosi ime gradskog patrona i već tradicionalno dodjeljuje se osobama koje su svojim radom iznimno doprinijele građanima Poreča ili ostavile trajne vrijednosti.

Po odluci sedmeročlanog povjerenstva, ovogodišnji je izbor pao na mons. Bartolića koji je zadužio istarsku, a posebno porečku sredinu svojim plodnim i dugogodišnjim radom i nesebičnim davanjem za opće dobro naroda i Crkve.

Lani u kolovozu u rodnoj Karojbi svečano je proslavljena šezdeseta godišnjica njegove svećeničke službe. Za svećenika je zaređen u Puli 1951. godine. Službovao je kao župnik u Kanfanaru, Savičenti, Juršićima, Kašteliru, Labincima, Umagu i Petroviji. Od 1984. pa do umirovljenja 2004. godine bio je generalni vikar biskupima, prvo Antunu Bogetiću, a potom i Ivanu Milovanu.

Sudjelovao je u svim važnijim događajima kako na crkvenom tako i na kulturnom području Istre, posebno u stavljanju kompleksa Eufrazijane pod zaštitu UNESCO-a.

Dobitniku je nagradu, skulpturu s likom sv. Maura, koji je osmislila Melanija Krajina, uručio gradonačelnik Edi Štifanić, a čestitkama se pridružio i biskup porečki i pulski mons. Dražen Kutleša.

Svečanost je upotpunio glazbeni intermezzo učenika Osnovne glazbene škole Slavka Zlatića - Nina Kosa, Leonarda Žagara, Antoniete Brajković, Klare Dimitrijević i Luke Rutića. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter