Mons. Kutleša: Isplati se stati na stranu dobra

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Središnje uskršnje euharistijsko slavlje u nedjelju je u prepunoj Eufrazijevoj bazilici predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, uz kojeg su bili porečki župnik Željko Zec, župni vikar Jurica Purkić, kancelar i ekonom biskupije Sergije Jelenić i đakon Roko Smokrović.

Usprkos tmurnom i kišovitom vremenu, Porečanima su se u molitvi pridružili brojni turisti, u prvom redu iz Italije, ali i Austrije i Njemačke. Oni koji zbog gužve nisu uspjeli ući u crkvu, misu su pratili sa zvučnika u atriju.

Biskup je okupljenima čestitao najveći kršćanski blagdan i govorio o velikom misteriju Uskrsa. Istaknuo je da je zemaljski život zapravo škola umiranja i borbe između dobra i zla. Ljudi se boje smrti, ali ona je prirodni proces koji svih čeka i što prije to shvate, lakše će im biti živjeti na zemlji. No, pritom trebaju znati i da umiranje ima smisao, da je smrt od smrti uskrsnuće i da je Isus pobijedio smrt. Trebaju prihvatiti i da ne mogu sve na ovom svijetu objasniti i shvatiti, a vjernici su svjesni da s krajem ovozemaljskog života prelaze iz jednog stanja u drugo.

- Čovjekova veličina je u tome što on uvijek može izabrati. Sveti Augustin kaže da je daleko veće čudo obraćenje nego uskrsnuće. Upravo danas je dan u kojem se radujemo i shvaćamo da se u borbi koja nas prati cijeli život isplati stati na stranu dobra, naglasio je mons. Kultleša. Od Isusovih poruka koje valja ponijeti kući izdvojio je da Isus nije samo povijesna ličnost već Bog koji živi kroz vjekove, živa nazočnost među ljudima, da ga ne treba učiti ili znati već upoznati te širiti vjeru. 

- Želim svima nama da živimo kršćanski i da naučimo principe koji vladaju ovdje na zemlji. Ali ti principi nisu uvijek pravedni i istiniti, jer ih neki uvijek mijenjaju onako kako oni žele. Jedina je pravda i istina Isus Krist. On je naša smjernica, putokaz. Ukoliko budemo živjeli prihvaćajući svoj križ onda imamo uskrsnuće i nadu. Čovjek koji nema nade je uvijek tužan, a mi trebamo biti radosni i sretni jer nas nešto drugo čeka. Upravom u tom duhu molimo jedni za druge, budimo altruisti i pomognimo nemoćnima, poručio je biskup.

Čestitke je okupljenima, a putem njih i članovima njihovih obitelji i zajednice koji nisu mogli doći u baziliku, vlč. Željko Zec prenio i na talijanskom i drugim stranim jezicima. (Kristina FLEGAR, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter