"Monolit" Zdravka Milića bit će postavljen u Skradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji 38. saziv Goranske kiparske radionice (GKR), otvoren je u Lokvama uz sudjelovanje labinskog umjetnika Zdravka Milića i Kažimira Hrastea.

Na svečanosti otvaranja prisutne su u ime radionice pozdravili Milivoj Diklić i Milutin Burić, a  kako nije mogla prisustvovati  otvaranju, pročitano je pismo Branke Arh o autorima i njihovim djelima. Riječi pozdrava u ime Primorsko-goranske županije uputio je i zamjenik župana Petar Mamula.

Zdravko Milić akademski je slikar iz Labina i profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.  Njegova skulptura "Monolit",  bit će postavljena u parku u Skradu, a samog  autora zanima spoj prirode gdje će se djelo smjestiti i ideje beskonačnosti i neizvjesnosti. Putem naše svakodnevne tehnologije, koju želi njome izraziti imajući na umu čuveni monolit iz kultnog filma "Odiseja u svemiru 2001" Stanleya Kubricka.

- Prvi sam put na Goranskoj kiparskoj radionici i moji su dojmovi savršeni, posebno kad je riječ o ovoj prekrasnoj prirodi koja zaista djeluje istodobno umirujuće i inspirativno, pa će sigurno sveukupna atmosfera doprinijeti mojem daljnjem radu, rekao je Milić.

Kažimir Hraste akademski je kipar iz Splita, te također profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Autor je dvije skulpture, "Šuma Striborova" i "Godišnja doba", koje će biti postavljene u školama u Ravnoj Gori i Lokvama.

- Užitak je raditi u koloniji koja broji već 38 godina neprekidnog rada i koja je u tom razdoblju okupila reprezentaciju hrvatskog skulptorstva, što je itekako važan podatak jer je Hrvatska u svjetskim okvirima znana po kiparima i skulptorima. Velike zasluge za tu visoku kvalitetu pripadaju ljudima, koji, poput Milutina Burića, neviđenim entuzijazmom i ljubavlju vode Goransku kiparsku radionicu, te šire i stvaraju kulturu koja se jedino na taj način i može stvarati- istaknuo je Hraste. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter