Monografija za uspješan ratni put

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U velikoj dvorani "Tone Peruško" Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli u petak je obilježena 20. obljetnica ustroja 1. domobranske bojne Pula koja je kao prva domobranska postrojba Istarske županije branila Hrvatsku na lickom ratištu.

Ratni zapovjednik postrojbe Boris Ružic na svecanosti se osvrnuo na povijesni razvoj postrojbe i njezin ratni put, koristeci slajdove na platnu pri cemu su izlaganje pratile fotografije, grafike i isjecci iz novina. Medu njima se našao i isjecak iz Glasa Istre iz 1994., kada su ih posjetili novinari. Ružic je istaknuo je da je postrojba ustrojena pod dr. Franjom Tudmanom 30. travnja 1992.

- Najveca zadaca postrojbe se odvijala na lickom ratištu gdje su od ukupno cetiri satnije i dijelova ojacanja postrojbe sudjelovale tri satnije i ispunile zadatke bez gubitaka, istaknuo je Ružic. Naglasio je ulogu koju su imali lijecnici koji su se skrbili za sanitetsku sigurnost postrojbi, ali i pružali medicinsku pomoc stanovništvu.

Kroz postrojbu je prošlo oko 1.500 vojnih obveznika, a bojna je brojala 605, kasnije 609 vojnika. Na kraju izlaganja Ružic je dodao da se u sklopu proslave 20. obljetnice iduce godine planira izdati monografija postrojbe.

Delegaciju 1. domobranske bojne Pula primio je i predsjednik Ivo Josipovic. Svecanost je okoncana recitacijom ratne pjesme "Oštri Gric" ?ilda Pliška, ratnog zapovjednika 2. satnije. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter