Monografija uz 100. godišnjicu hrvatske škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz stotu obljetnicu otvaranja prve hrvatske škole na Bujštini, one u Kaštelu, OŠ Mate Balote iz Buja (u cijem sastavu djeluje ta podrucna škola) izdala je bogato opremljenu monografiju, knjigu o ljudima i dogadajima, o borbi za nacionalni identitet i protiv zatomljivanja materinjeg jezika, o uciteljima koji su stvarali i odgajali generacije kaštelskih ucenika u proteklih sto godina.

Veliki je napor ucinjen pri prikupljanju dokumentacije, podataka za dugo razdoblje. Škola je utemeljena i pocela s radom 15. rujna 1911. godine, a privremeno je prestala s radom 1918. godine. Iz tog razdoblja o školi i ucenicima nema nikakvih podataka, sve je fašisticka ruka spalila kako bi se zatrlo i ime i jezik. Nedostaju i neki podaci iz poslijeratnog razdoblja, jer je dio dokumentacije uništen u požaru 1979. godine.

Najveci dio posla na pripremi ovog vrijednog izdanja obavili su sami ucitelji i ucenici, sadašnji i bivši, uz pomoc vanjskih suradnika kada je to trebalo. O povijesnim okolnostima i odrazima otvaranja prve hrvatske škole na ovom podrucju izmedu Mirne i Dragonje prilog su napisali dr. Mario Manin i dr. Nevio Šetic, a knjiga je puna podataka, sjecanja bivših ucenika i ucitelja, fotografija, literarnih i drugih radova ucenika, zapisa i svjedocanstava o stoljecu hrvatske škole u Kaštelu.

Predstavljajuci ovu monografiju na prigodnoj svecanosti u školi u Kaštelu, osim ravnateljice Rosane Jovic, govorili su uciteljica Marija Ražman, koja je u toj školi punih 25 godina, nekadašnji ucenik Bruno Veznaver, sadašnja ucenica Larisa Rojnic, te predsjednik Odbora za obilježavanje jubileja bujski gradonacelnik Edi Andreašic. (zapisao i snimio Luka JELAVIC)


Podijeli: Facebook Twiter