Monografija "Sve Renatove Eve" Drage Orlića


Jedan osobni slikarski biografski zapis, jedna pjesnička i poetska impresija, osamdeset do sada javnosti nepoznatih crteža i krokija Renata Percana čine najnoviju knjigu Drage Orlića "Sve Renatove Eve", predstavljenu u povodu Dana žena u Multimedijalnom centru 3MC u Medulinu. Pred većim brojem poklonika djela nenadmašnog slikara Renata Percana, od čije je smrti proteklo 137 dana, treću po redu Percanovu monografiju predstavio je prof. Milan Polić, ističući da je ova monografija, kao i ona četvrta po redu kojoj je on autor i koja će biti predstavljena za mjesec dana, trebala slikara obradovati za života, ali je sudbina htjela drugačije.

- Koliko god danas žalili što Percan ne može vidjeti ovu knjigu neobičnih impresija, toliko raduje to što je za života uspio pročitati Orlićev tekst i što mu je otvorio svoje skrivene mape i kuverte u kojima je čuvao ove crteže i dao pristanak da se nađu na jednom ovakvom mjestu, rekao je Polić, pohvalivši prije svega inspirativan Orlićev tekst kao i sam nakladnički doseg koji je Errata Corrige ostvarila.

Orlić je pak podsjetio da je sve počelo od dva Percanova crteža koja mu je poklonio, a kada je potom otkrio da Renato ljubomorno skriva još mnogi sličnih skica i crteža, na koje je ukazala njegova supruga Regina, ideja za jednom ovakvom knjigom dokumentarističko-monografskog sadržaja bila je već gotova stvar. Služeći se filmskim postupkom montaže, poput svojevrsnog Fellinijevog književnog "Amarcorda", Orlić je snimljeni Percanov osobni zapis utkao u svoj poetski ogled sve da bi ti dragocjeni crteži našli svoje mjesto pred licem publike, a ne ostali skriveni u njegovoj ostavštini.

- Motiv mi je bila ta naša korespondencija, naši razgovori koji su najprije rezultirali mojim pjesničkim sličicama, kao i pjesmom satkanom od naslova Renatovih slika, svih njegovih Eva koje je tako rado crtao i u čijoj je ljepoti uživao na svoj umjetnički način "milujući ih" potezima svog rapidografa, rekao je Orlić. Nakon toga pročitao je nekoliko odlomaka i stihova zabilježenih na 143 stranice monografije na kraju koje je i kraći pogovor "Kroz zavičajnost univerzuma" Danijela Načinovića.

Podsjetio je također i na njihovu raniju suradnju u stvaranju grafičke mape, kao i više drugih izdanja. (M. ĆURIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter