Monografija "Ostvarenje suvremene hrvatske države"


Kod povjesničara dr. Nevija Šetića do sada su u žiži istraživačkog opusa uglavnom Istra i istarske teme bile na prvom mjestu, što pokazuju naslovi kao "Napoleon u Istri", "Naša Sloga", "Istarski razgovori"…, kao i poveznice koje su bile spone za cjelokupan etnički prostor u tijeku nacionalne integracije. Najnovija opširna monografija pod nazivom "Ostvarenje suvremene hrvatske države", u izdanju Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule i Geaidea Pula, 2013., podnaslovljena "Od pojave višestranačja 1989. do nastanka samostalne, međunarodno priznate i teritorijalno cjelovite Republike Hrvatske" (485 str.) značajan je doprinos novijoj suvremenoj povijesti domovine.

Naime, treba imati na umu da je dr. Šetić ujedno i izvanredni profesor na pulskom sveučilištu i začetnik nekoliko kolegija iz povijesti koje predaje studentima, a jedan od njih se upravo i zove "Ostvarenje suvremene hrvatske države", što treba sagledavati iz onog znanstvenog kuta da se ne radi samo o interpretaciji povijesti koja se još odvija tu pred očima, već da je ona prije svega dio jednog šireg konteksta zbivanja u svijetu, u Europi pogotovo, to je sve skupa imalo odraz i na zbivanja u Hrvatskoj.

Na taj način monografija, pa i sam kolegij, dobivaju jedan udžbenički pogled na sva ta zbivanja i procese kroz koje je prošla Hrvatska nakon rušenja Berlinskog zida i zakoračivši u višestranačje gdje je voljom građana odlučila krenuti samostalnim putem u vlastitu državnost.

Kako su i danas u mnogim interpretacijama ovi događaji različito tumačeni i počesto zlonamjerno iznošeni, doprinos ove knjige je ne samo u kronološkom prikazu svijeta i Europe s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća, već i u nepreskakanju događaja na lokalnoj razini koji su bili presudni i ključni na putu od jugoslavenskog socijalističkog zajedništva pod kapom komunističke ideologije do samostalne državnosti u okvirima demokratskih zadatosti i slobodnog izbora građana.

Tako knjiga i počinje svojevrsnom inventurom svijeta socijalističkog bloka, onoga iza željezne zavjese, od SSSR-a, podijeljene Njemačke, preko Poljske, Čehoslovačke, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Albanije do Jugoslavije, analizom jednoumne komunističke arhitekture koja se slamala pod pritiskom vremena i potreba njihovih žitelja, pa sve do konačnog sloma sistema i država.

Dr. Nevio Šetić je u prijelomnim 90-ima bio savjetnik za unutrašnju politiku prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kasnije u više saziva i zastupnik u Saboru, državni tajnik za obrazovanje, stranački čelnik i dužnosnik, što svakako treba gledati kao privilegiran doseg za jednog povjesničara koji je događaje o kojima piše i čije dokumente podastire imao prilike gledati iz prve ruke, s one druge strane o kojoj često ovisi sam rasplet povijesti na terenu i konačne njene reperkusije na život.

Dakle, i s te strane ova knjiga ima svoju težinu i vjerodostojnost, a da nije autor pokleknuo pred autoritetima i funkcijama, već je prevladao onaj znanstveni rakurs, možda je najbolje vidjeti kroz slikovni materijal koji prati taj hod povijesti i korak od sedam milja. (M. ĆURIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter