Monografija o pulskom psihologu Hadžiselimoviću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno je objavljena monografija o poznatom pulskom psihologu Dževdetu Hadžiselimoviću "Promišljanje psihologije", a u povodu pola stoljeća njegovog neprekidnog djelovanja. Autorica ove monografije objavljene u izdanju Društva psihologa Istre je dr. Neala Ambrosi–Randić.

Kako je rekla autorica u uvodu, osnovna namjera i cilj ove monografije bilo je prikazati objavljene tekstove psihologa Dževdeta Hadžiselimovića, te upravo zbog toga i prikaz istih zauzima najveći dio u knjizi. Navedene su i ostale aktivnosti kojima se bavio, dakako uz neizostavan životopis koji pomaže da se bolje shvati razvojni put i kontekst nastanka toga djela.

"Na početku svakog poglavlja nalazi se popis prikupljenih i analiziranih radova i tekstova, a zatim slijedi i njihov prikaz.

Korpus ovog poznatog psihologa, koji je sudjelovao u odgoju i obrazovanju generacija i generacija, sastoji se od 15 priručnika i knjiga te više od 50 znanstvenih i stručnih radova. Njegovi tekstovi obiluju citatima uvaženih mislilaca s čijim se napisima slaže, ne slaže, suprotstavlja im se, podržava nove teze i konstruira novu stvarnost", veli Ambrosi–Randić.

Premda je prije svega on školski psiholog, uvelike se bavio i ostalim psihološkim temama i aspektima. Zbog toga su i njegove analize ponekad i sociološke, a razmatranja gotovo pa filozofska, a koliko je zastupljen kao teoretičar, toliko je i praktičar.

Kako je i primijetila dr. Ambrosi-Randić, njegovi radovi obiluju i statističkim analizama, koje je sve do sredine osamdesetih godina prošloga stoljeća izrađivao ručno, a kasnije, pojavom prvih kalkulatora, taj mu je dio posla olakšan.

Ambrosi-Randić je upravo na svestranosti ovoga psihologa stavila naglasak u ovoj studiji. Kako je rekla jedna od recenzenata, prof. dr. Majda Rijavec "prof. Neala Ambrosi-Randić pokazala nam je ovom knjigom što je sve jedan čovjek, posvećen psihologiji i ljudima, u stanju napraviti. Pokazala nam je usput i što psihologija kao znanost može dati ljudima".

Razne su teme djelovanja ovoga psihologa tu predstavljene, "Spremnost za školu", "Poremećaji čitanja", "Ocjenjivanje školskog uspjeha", "Intelektualne sposobnosti", "Dijete i umjetnost", "O školskom sustavu i nastavnicima", "Nasilje: uzroci i posljedice", "Stavovi i osobine ličnosti", "Mediji i medijska pismenost", "Za roditelje", "Klimatske promjene", "Posvećeno psiholozima".

Hadžiselimovć je tako primjerice analizirao kako je djelovala na djecu jedna verzija predstave "Pepeljuga" početkom sada već dalekih osamdesetih godina prošloga stoljeća. Djeci se ta predstava prilično svidjela, dok on joj zamjera preglasnu glazbu i poruku "Dolje škola". Osvrće se i na nedovoljno definiranim kriterijima primjerenosti umjetnosti za djecu. On također sugerira da bi pri izboru glazbe za dječje predstave trebalo posjedovati veće znanje, a manje se oslanjati na pomodne trendove, te da je tu često prisutna neprimjerena koreografija koja unosi spolne/erotske sadržaje.

Dževdet Hadžiselimović rođen je 30. siječnja 1940. godine u gradiću Kotor Varoš, nedaleko od Banja Luke. Nakon završene osnovne škole, 1956. godine upisuje Vojnu pomorsku školu. Studij psihologije upisuje izvanredno 1963., a diplomira 1970. (Vanesa BEGIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter