Monografija o našem biciklistickom Mozartu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Circolo pulske Zajednice Talijana u subotu je ugostio konferenciju o cikloturizmu u sklopu EU projekta Parenzana II, kao projektnu aktivnost Grada Poreca. Bila je to ujedno i savršena prilika da se uprilici promocija monografije Cvitke Bilica, jednog on naših najboljih biciklista, "Iz Loborike po lovorike" u izdanju Medita.

Konferenciju je otvorio Martin Cotar iz Istarske razvojne turisticke agencije koji je govorio o projektu Parenzana II, dok je Bernard Musulin govorio o planovima za buduci razvoj cikloturizma u Istri istaknuvši da je primjer sjeverozapadne Istre dobar.

Uslijedila je prezentacija knjige o istarskom sportašu kojeg nije potrebno posebno predstavljati - biciklistickoj legendi iz Loborike Cvitku Bilicu za kojeg je Tomislav Ravnic, koji je napisao uvod knjige, kazao da je naš biciklisticki Mozart.

Knjigu su predstavile Manuela Hrvatin, koordinatorica projekta i Biserka Vranic iz nakladnicke kuce Medit. Sam Bilic zahvalio je brojnim okupljenima, gotovo punoj dvorani Circola, koji su unatoc snijegu i buri došli na prezentaciju.

- Ova knjiga zaokružuje moju karijeru koja je prije 36 godina završila, barem što se natjecateljskog dijela tice, a ujedno je i prica o svim onih ljudi koji su mi u životu pomogli. Kao prvo bih zahvalio Manueli Hrvatin koja se pobrinula da ova knjiga ugleda svjetlo dana, te Josipu Cikadi kojem zahvaljujem na trudu i druženju tijekom nastajanja knjige. Zahvala ide i autorima Rudolfu Segnanu njegovoj ženi Tatjani Segnan. Hvala mojoj supruzi Dragici koja me pratila tijekom sportske karijere, ali i tijekom one duže, karijere života, s osmjehom na licu i poljupcem na usnama. Pedalirajuci sam došao do prvog milijuna, ali ne u kunama, vec u kilometrima, kazao je Bilic.

O knjizi i u njihovom udjelu u njoj govorili su svi gore spomenuti, a o samom su sportašu, anegdotama iz njegovog života te važnosti primjera Cvitka Bilica kao uzora za mlade bicikliste govorili su i Ivica Gržinic, Bruno Bulic i Mirko Uroševic koji je autor osvrta knjige i koji je o Bilicu snimio dvije televizijske emisije. Bilica su pozdravili i pulski gradonacelnik Boris Miletic, te nacelnik opcine Marcana Marijan Kostešic.

Izdavanje monografije omogucili su Istarska županija, Opcina Marcana, Opcina Pula, Turisticka zajednica Istarske županije, savezi sportova Grada Pule i Istarske županije , Pulasport i ostali sponzori. Monografija "Cvitko Bilic - Iz Loborike po lovorike" ima 176 stranica, a tiskana je u nakladi od 500 primjeraka u izdanju izdavacke kuce Medit iz Pule. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter