Monografija o Brtonigli u mletačko doba

Rino Cigui, Dean Krmac i Gaetano Benčić (Arhiva Općine Brtonigla)
Rino Cigui, Dean Krmac i Gaetano Benčić (Arhiva Općine Brtonigla)

Brtonigla je dobila novu i sveobuhvatnu publikaciju - radi se o monografiji "Verteneglio e il suo territorio in epoca veneziana - Brtonigla i okolica u mletačko doba od 13. do 18. stoljeća", autora Rina Ciguija, diplomiranog povjesničara iz Buja, koja je predstavljena u budućem Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva pred brojnom domaćom publikom.

 Knjiga je rezultat projekta koji je financirala talijanska regija  Veneto, a na temelju programa za oporavak, očuvanje i valorizaciju kulturnog bogatstva iz venecijanskog doba koje se nalazi u Istri i Dalmaciji. Izdavač je Općina Brtonigla, na hrvatski jezik tekstove je prevela Lorena Kmet, lekturu i korekturu potpisale su Branka Milošević i Dora Pernić, dok je autor fotografija Gianfranco Abrami. Grafičko uređenje, računalni slog i tisak djelo su umaške tvrtke Arty. Nakon uvodnika općinskog načelnika i predgovora prof. Gaetana Benčića, knjiga je podijeljena u nekoliko poglavlja.

To su geološka i geografska stajališta, slijedi dio od prapovijesti do Rima, u trećem poglavlju je priča o Brtonigli u mletačko doba, slijede crkvene institucije, crkve, bratovštine i izbor seoskih župnika.

U petom poglavlju govori se o okolici, odnosno o Novoj Vasi na Mirni, kaštelu Sv. Juraj na Mirni i samostalnu sv. Martina iz Tripolija. U monografiji autor osvjetljava postanak brtoniškog agera, vodi nas otkrivanju karakteristika tla i oblikovanju teritorija s geografskog i geološkog stanovišta, fokusira neke značajnije momente prapovijesnog i antičkog doba da bi konačno stigao do vremena Venecije, kojoj je posvećen najveći dio knjige.

Tijekom prezentacije dr. Dean Krmac i prof. Gaetano Benčić prokomentirali su knjigu, a autor je prisutnima prezentirao sadržaj.

Brojna današnja istraživanja, uključujući ono koje je dovelo do ove knjige, odličan su način na koji se Brtonigla i okolica mogu predstaviti i istaknuti svojim očuvanim bogatstvima.

Kako je istaknuto na promociji, 2007. je za prvu fazu projekta, kojom je realizirano istraživanje i prikupljanje materijala iz domaćih inozemnih knjižnica i arhiva, dodijeljeno 2.750 eura, tri godine kasnije dobili su za drugu fazu 2.000 eura, kojima se krenulo u obradu podataka. Za treću i posljednju fazu stvaranja ovog djela na 150 stranica dobiveno je čak 7.000 eura, a tada je napravljen konačni nacrt knjige i završna publikacija.

Sveukupno je regija Veneto u pet godina isplatila 11.750 eura, čemu se pridružila i Općina, koja je uložila 2.000 eura.

Prof. Cigui bavi se istraživačkim aktivnostima pri Centru za povijesna istraživanja u Rovinju i jedan je od osnivača Društva za povijesna i zemljopisna istraživanja u Piranu, gdje ima funkciju dopredsjednika. Objavio je oko 80 publikacija o toponima i heraldici na temu vjerske povijesti i zdravlja u Istri. Bio je potpredsjednik komisije za zaštitu kulturne i povijesne baštine i one za toponime u Gradu Umagu te član Upravnog vijeća Muzeja grada Umaga. Bio je vanjski suradnik za kulturu Općine Brtonigla i zadužen za lokalnu galeriju "Aleksandar Rukavina". (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter