Monodrama o strancima nasmijala do bola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazališna dvorana umaškog Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic" ugostila je prva u Hrvatskoj kontroverznu slovensku predstavu "Cefurji raus" u izvedbi slovenskog gledališca Glej iz Ljubljane, nastalu prema istoimenom uspješnom romanu Gorana Vojnovica.

Monodrama u kojoj glumi Alaksandar Rajakovic Sale potpuno sam, bez kulisa i bilo kakvih scenskih efekata, podigla je veliku prašinu u susjednoj nam državi kad se prije 13 mjeseci pocela izvoditi jer progovara o aktualnoj i škakljivoj temi stranaca u Sloveniji. Ili bolje reci, cefurja, kako Slovenci nazivaju sve došljake iz, prvenstveno, ostalih krajeva bivše Jugoslavije.

Koliko je predstava konkretna, jer vrlo otvoreno govori o cefurjima, a koje bismo kod nas nazvali fureštima, govori i podatak da je zbog nje cak i autor knjige morao na policiju na obavijesni razgovor.

Prica je to o Marku ?ordicu od oca Radovana, bosanskog Srbina, koji živi u ljubljanskom naselju Fužine, prepunom osoba koje dijele njegovu sudbinu. Marko bez dlake na jeziku ozbiljno, katkad komicno i(li) ironicno progovara o svom životu, školi, košarkaškom klubu, zgodama unutar cetiri zida stana u kojem živi s roditeljima, odgoju, društvenim vrijednostima, problemima s drogama, pušenjem, policijom i drugom.

Iako je roden u Sloveniji, njegovo prezime i adresa, bez obzira koliko se to pokušavalo sakriti, odaju njegovu razlicitost od autohtonog stanovništva. Predstavu odlikuje živi i aktualni govor današnjih mladih cefurja, tzv. cefurština, koja je mješavina slovenskog, zatim srpsko-hrvatskog i ulicnog slenga, prepunog socnih psovki.

Rajakovic je za svoju glumu dobio pozitivne kritike slovenskih kazališnih kriticara. Potpuno sam, iskljucivo snagom svojih rijeci i pokreta i talentom, uspio je zadržati pažnju publike svih 80 minuta, što zaista nije lako. Vješto je žonglirao brojnim likovima, upadao iz jednog u drugog sasvim lako, pa je tako, osim sebe kao glavnog pripovjedaca, utjelovio oca Radovana, majku Ranku, prijatelje Acu i Adu, mladu cefurku, starcica u vlaku na putu za Bosnu, svog trenera košarke, susjeda, pa komšiju i niz drugih.

Roman "Cefurji raus", Vojnovicev prvijenac, prije dvije godine obilježio je slovensku književnu scenu i odmah postao hit. Autor tematizira život imigranata, "južnjaka", i govori o njihovoj problematici identiteta u pretežito slovenskom društvu. U središte zbivanja stavio je imigrantske obitelji, njihove egzistencijalne poteškoce i kulturološke razlike s obzirom na kontekst prošle zajednicke države. Kvalitetu Vojnoviceva proznog prvijenca potvrdila je i Prešernova nagrada, koju je pisac dobio lani u veljaci.

Umaška izvedba ove monodrame, koju je režirao mladi slovenski redatelj Marko Bulc, bila je 170. po redu, a vidjeli su je vec i Talijani. Nakon Istrana uskoro ce je moci pogledati i zagrebacka publika. Slovenska predstava zatvorila je zimsku i proljetnu kazališnu sezonu u organizaciji Ucilišta, a nakon gostovanja zagrebackog Teatra Gavran s "Najludom predstavom na svijetu" u cetvrtak i venecijanskog Teatra dei Pazzi s komadom "In vino recitas", koji je na programu bio u petak navecer.


Podijeli: Facebook Twiter