Moniki Petrović iz Arheološkog muzeja Istre posebno priznanje

Petar Bratulić pomeo konkurenciju
Petar Bratulić pomeo konkurenciju

Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) dodijelilo je u ponedjeljak u Zagrebu svoje godišnje nagrade kojima izdvaja i nagrađuje izvanredna ostvarenja muzejskih djelatnika i institucija u kategorijama koje pokrivaju široki spektar muzejskog djelovanja, a Nagradu za životno djelo u muzejskoj struci ove je godine dobila umirovljena kustosica Muzeja grada Iloka Ružica Černi.

Dodijeljene su i Godišnje nagrade Društva za 2016. i to u osam kategorija. U kategoriji za realiziranu izložbu u 2016., nagradu je dobila Valentina Radoš, autorica stručne koncepcije izložbe "Granice vidljivosti - 25. Slavonski bienalle". U kategoriji za realizirani stalni postav, ocjenjivački sud nagradu je dodijelio Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka za stalni postav Memorijalnog centra Lipa pamti. Najboljim realiziranim izdavačkim projektom proglašena je monografija "Arheološki muzej u Zagrebu - život od 19. do 21. stoljeća" autorice Ane Solter. Godišnju nagradu HMD-a za 2016. u kategoriji istraživačkoga rada koji je rezultirao izložbom dobio je rad autorice Nele Tarbuk na izložbi "Figura i ornament / Barok - Johannes Komersteiner i njegov krug" Muzeja za umjetnost i obrt Zagreb. U kategoriji provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom u 2016. godini najboljim je ocijenjen rad Iris Biškupić Bašić koji je rezultirao katalogom "Zbirka dječjih igračaka i igara". U kategoriji realiziranog pedagoško-edukacijskog programa nagradu je dobio Muzej grada Zagreba za projekt "Žive slike 2016." Marketinško-propagandni program izložbe "Divovi Patagonije" Prirodoslovnog muzeja Rijeka dobio je nagradu u istoimenoj kategoriji, dok su nagradu za međumuzejsku suradnju dobili Etnografski muzej Istre i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka za suradnju na izložbi "Tržnica - trbuh grada".

Peteročlani ocjenjivački sud donio je odluku i o dodjeli Posebnih priznanja HMD-a, i to u čak šest kategorija. Jedno je priznanje otišlo i u Istru: posebno priznanje za restauraciju muzejske građe ocjenjivački je sud dodijelio višoj restauratorici Arheološkog muzeja Istre Moniki Petrović, za restauraciju jedinstvene slike od kose na staklu.

Nagradama HMD nastoji doprinijeti valoriziranju i poticanju rada muzejskih djelatnika i institucija u kategorijama koje pokrivaju široki spektar muzejskog djelovanja. Na natječaj je ove godine pristiglo 49 prijava a o nagradama je odlučivao ocjenjivački žiri u kojemu su ove godine bili Dora Bošković kao predsjednica, te kao članovi Damir Doračić, Kristina Mihovilić, Lidija Nikočević i Snježana Pintarić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter