Monica: Radin ne radi po statutu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici oporbenog bloka Unione per la comunita' Talijanske unije su se na konferenciji za novinare u Novigradu osvrnuli na, kako su istaknuli, nepravilnosti u odlukama i radu vodstva Talijanske unije, posebno njena predsjednika (Furija Radina op.a.) i predsjednika Vijeca i Izvršnog odbora (Maurizija Tremula op.a.).

Kako je rekao Luciano Monica, traže provjeru i valjanosti nekih od segmenata koji se odnose na kljucne dokumente Unije i Zakona o udrugama, poput ispitivanja valjanosti amandmana izglasanih u vijecu u ožujku prošle godine s obzirom na promjene u originalnom tekstu izglasanom u vijecu i onom kasnije registriranom. Upozorili su na, kako vele, održavanje konstituirajuce sjednice vijeca s dnevnim redom koji nije u skladu sa statutom i pravilnikom vijeca, kao i na neodržavanje vijeca unutar mjesec dana predvidenih Zakonom o udrugama za koje je oporbena stranka poslala upozorenja.

Oporbenjaci, izmedu ostalog, traže od vodstva Unije da se provjere cetiri upozorenja koja su uputili vijecu i Nadzornom odboru (koja, medutim, nisu imali na konferenciji za novinare), traže provjeru izbora generalnog tajnika Unije, ispitivanje može li, po statutu, predsjednik Vijeca djelovati i kao koordinator Unije sa sjedištem u Kopru, kao i smije li koristiti službeno vozilo Unije za obavljanje ove dužnosti. Monica je upozorio i na podatak da je gotovo pola godine statut Unije bio uklonjen sa službenih web stranica, te je zatražio provjeru rokova u kojima vijece mora odgovoriti na upozorenja ili dopise.

Monica je istaknuo kako su s ovim podacima odlucili izaci u javnost s obzirom na to da su o njima obavijestili Nadzorni odbor Unije 30. ožujka, a koji im je bio dužan odgovoriti u roku od šezdeset dana, što se do danas nije dogodilo. Tek su 20. travnja dobili zakljucak koji potpisuje predsjednik NO-a Ennio Machin i u kojemu ih obavještava da su njihovi zahtjevi zaprimljeni i poslani u proceduru, ali kako vele, ništa se odonda nije dogodilo.

- Tražimo provjeru poslovanja, a oni u NO-u, da bi napravili izvještaj, traže zakljucke od vodecih u Uniji da im kažu je li nešto što su napravili ispravno ili nije. To se tako ne radi, tvrdi Monica. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter