Monetarna politika i radne dozvole koce Uljanik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U Ministarstvu gospodarstva zaboravljaju na Uljanik misleci da je to poduzece bez problema. Uljanik nije u žiži interesa s obzirom na to da je na tržištu. Medutim, sve one koji se u Hrvatskoj bave izvozom problemi nisu zaobišli pa tako niti Uljanik. Zato Ministarstvo mora voditi racuna i o Uljaniku", rekao je Vedran Dragicevic, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

On je zajedno sa sindikalnim kolegama ?inom Šverkom i Ratkom Gorickim u ponedjeljak razgovarao s clanovima Uprave Uljanika.

Premda imaju posla, a na vidiku je sklapanje ugovora za novi dredger, Uljanik ima poteškoca. Probleme im stvara monetarna politika koja je izrazito nepovoljna za izvoznike. Trebaju im i strani radnici, kojih na našem tržištu rada nema dovoljno. Najcešce su to zavarivaci iz Bosne za koje se teško dobivaju radne dozvole.

Uvijek kada se pojavi novi posao, kao što je to sada, kvote radnih dozvola nisu dovoljne. Uljanik želi iznova angažirati iste radnike, a procedura dobivanja dozvola je preduga.

Poseban je problem nedostatak posla za Strojogradnju, odnosno Tvornicu dizel motora (TDM), o cemu je govorio ?ino Šverko.



- Dredgeri ne trebaju dvotaktne dizel motore koje gradi TDM jer ih pokrece elektropropulzija. Manje se brodova gradi u cijeloj Hrvatskoj i u Europi pa je sve veci problem naci posla. Uljanik od 1953. godine gradi dizel motore za koje ima licencu. Do 2012. godine još uvijek ima posla jer su se dijelom preorijentirali na dizalice i slicne proizvode. Ali to nije dovoljno.

Jedan motor vrijedi šest milijuna eura, a gradnja dizalica obuhvaca vrijednosti radova oko milijun eura. Ako se ne preorijentiraju na druge poslove, vec ce se 2013. godine naci u problemima, kao što se našla i Alatnica koja je propala jer se nije pronašao drugi segment tržišta. Najbolje bi bilo da se i dalje mogu proizvoditi dizel motori, ali bojim se da nece biti moguce, rekao je Šverko.

U Uljaniku se dovršava cetvrti jaružar, a vjerojatno ce se ugovoriti još jedan, najveci do sada s kompletnim projektom Uljanika. Problem je sada zadržati projektante jer državno poduzece ima limitirane place, dok privatno poduzece može ponuditi više.

Pitali smo Šverka može li, s obzirom na to da za TDM nema posla na jaružarima, biti, primjerice, posla za TESU i druge koji se bave elektroindustrijom. Moglo bi ga, kaže Šverko, biti kada bi Uljanik sklopio poslove s tim poduzecem. (Jasna ORLIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter