Mona Lisa u Savičenti

Drago Orlić (M. ANGELINI)
Drago Orlić (M. ANGELINI)

Najnovija zbirka čakavske poezije istaknutog pjesnika, književnika i publicista Drage Orlića "Mona Lisa iz Paradiža" bit će predstavljena sutra s početkom u 19 sati u kultnoj oštariji "Kod Ferlina" u Savičenti, u organizaciji udruge Šikuti Machine. Ovo je 18. pjesnička zbirka Drage Orlića, koji je poetsko putovanje započeo 1983. godine prvom knjigom pjesama pod naslovom "Će daž".

Autora i "Mona Lisu" predstavit će sutra Orlićev sudrug, kultni kantautor Franci Blašković te spiritus movens Šikuta Darko Pekica, a na promociji će nastupiti i stalni etno gost ovih događanja Noel Šuran sa svojim mihom. On i Orlić zapjevat će poznatu tradicijsku pjesmu "Volija bin zrno biža / nego malu iz Paradiža/". Specijalni gost je gitarist i kompozitor Josip Broz Tinturić, koji je već ranije komponirao Orlićeve pjesme.

U knjizi "Mona Lisa iz Paradiža" krije se i desetak crteža kojima je sam pjesnik oslikao svoju muzu Lizu. Urednica zbirke je Marija Pavletić, lektorica Dubravka Blaško - Dubi, dizajner Vladimir Bugarin, a nakladnik je Pučko otvoreno učilište "August Vivoda" iz Buzeta.

Prilikom premijernog predstavljanja u Buzetu prije dva mjeseca, ravnateljica buzetskog Učilišta i urednica knjige Mirjana Pavletić rekla je, među ostalim, da je Orlić još od svojih početnih poetskih radova zaokupljen vremenom i prolaznošću, a tako je i s najnovijom zbirkom pjesama.

- No, ipak, "Mona Lisa iz Paradiža" prvenstveno govori o ženi na razmeđi svjetova, o ženi koju, bez obzira na njenu različitu poziciju u različitim povijesnim i društvenim miljeima, od matrijarhata do emancipiranosti u suvremenom društvu, od Pariza do Paradiža, prati ista odrednica - ljubav. Mona Lisa je tek simbol, a njen tajanstveni osmijeh je metafora vječite enigme svojstvene upravo ženi. Otkriti tu tajnu, doprijeti do nje, razotkriti je... nije li to izazov većine muškaraca? I vjerojatno neodvojivi dio privlačnosti većine žena. A selo iz naslova knjige, Paradiž, naselje u južnoj Istri, tek je paradigma, simbol, oslonac, asocijacija... Jer žena, bila ona predstavnica aristokratskih krugova, ili pak seljanka, sasvim svejedno, nosi u sebi stalno tinjajuću ljubav i skriva vječitu enigmu. A istraživanje te mističnosti, otkrivanje, odgonetavanje i uranjanje u taj svijet ženske tajanstvenosti i emocija, vodi u Paradiž - dakle, u raj, naglasila je tada Mirjana Pavletić.

Pljukanci u šugu od kobasic i rebri

U već tradicionalnom gastro djelu večeri, u sklopu projektu Grill Pace Uniced, gosti, Turistička zajednica Buja, pripremit će pljukance u šugu od kobasic i rebri. Na pitanje zašto je za promociju izabrana Savičenta, Drago Orlić odgovara: "Iz jednostavnog razloga jer, iako je Paradiž geografski bliže Vodnjanu, administrativno pripada Svetvničentu". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter