Momjanski vinari postali muškatiri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sugestivnoj lokaciji pokraj momjanskog kaštela, nekad u vlasništvu obitelji Rota, u petak je brojne posjetitelje privuklo drugo izdanje Susreta muškata i umjetnosti. Ovu su zanimljivu manifestaciju zajedno priredili bujska Turisticka zajednica i novoosnovana udruga proizvodaca Vino momilinanum iz Momjana, pod pokroviteljstvom Grada Buja, kao dio programa valorizacije i promocije momjanskog muškata i Momjanštine.

Poznati ovdašnji vinari - Kozlovic, Markežic (Kabola), Sinkovic, Prelac i Brajko, prigodno odjeveni u muškatirske odore, spremno su tijekom veceri (besplatno!) punili caše ljubiteljima za ovaj kraj tipicno dobrog vina kojemu u bliskoj buducnosti žele priskrbiti etiketu prozvoda s kontroliranim podrijetlom, za što su pokrenuta istraživanja.

Uz muškat su ponudeni kolaci, a posjetitelji su imali prigodu uživati i u kulturno-zabavnom programu utemeljenom na odredbama Istarskog razvoda, koji je osmislila Rosanna Bubola, glumica Talijanske drame HNK-a "Ivan pl. Zajc" iz Rijeke.

Pritom je domišljato iskorištena cinjenica da je upravo u Momjanu 1880. grof Stefano Rota pronašao jedan od dva prijepisa originala iz 14. stoljeca tog pravnog dokumenta o razgranicenju teritorija izmedu susjednih komuna u Istri, odnosno izmedu posjeda akvilejskog patrijarha, goricko-pazinskog kneza i predstavnika Mletacke republike, kojim se, izmedu ostalog, i utvrdivalo placanje naknade za korištenje vinograda.

Pricu su kazivale i odigrale Rosanna Bubola i Roberta Dubac, dok je Elvino Jurjevic citao dijelove Istarskog razvoda, a program su glazbom zacinili pjevacki zbor lokalne Zajednice Talijana i bujska ženska klapa Romansa.

"Zadovoljni smo manifestacijom, posebno stoga što je došlo više domacih posjetitelja i turista nego prošle godine. Planiramo je postepeno nadogradivati, a ideja je da se s obnovom kaštela ona preseli ispod njegove kule.

Želja nam je stvoriti prepoznatljiv brend. Veseli nas to što u posljednje vrijeme i mladi vinari sade nove nasade muškata te da, kad danas kažete momjanski muškat, to vec nešto znaci", rekao je direktor bujskog TZ-a Valter Bassanese.


Podijeli: Facebook Twiter