Momjanski muškatiri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Momjanska medunarodna manifestacija "Vetrina muškata", koju uz Martinje organiziraju Grad i TZ Buje, okupila je i ove godine brojne proizvodace tog autohtonog i jedinstvenog vina. Posjetitelji koji su sinoc stigli u Momjan mogli su za 40 kuna, koliko je stajala caša za uspomenu, degustirati 21 uzorak starog muškata s podrucja Istre, Slovenije i Italije te 23 uzorka mladog muškata. Nakon pijuckanja iz boca oznacenih samo brojevima i ocjena posjetitelja dodijeljene su ovogodišnje titule momjanskih muškatira.

Zlatno, srebrno i broncano odlicje za mladi muškat i titule momjanskih muškatira dobili su Vina Ravalico iz Nove Vasi, obitelj Deškovic iz Kostanjice i Vina Kozlovic iz Momjana. Najbolju ocjenu posjetitelja degustatora i priznanje "Vetrina muškata" za stari muškat dobio je onaj iz podruma Vina Kozlovic, drugo mjesto pripalo je Andrei Bassaneseu iz Kaštela, a trece Vinima Kabola iz Momjana.

Pored degustacije i dodjeljivanja titula muškatira, posebna komisija ocijenila je vina lokalnih vinara, bez sudjelovanja vec priznatih vinara koji vina buteljiraju i daju na tržište. Od 17 uzoraka malvazije najbolju ocjenu dobila je ona Severina Scherlicha, drugi je bio Dante Marušic, a treci Roberto Vigini. Za momjanski muškat, od 13 uzoraka, prvo mjesto osvojio je Dean Božic, drugi je bio Dario Vigini, a treci Giovanni Civitan. Od devet uzoraka refoška najbolji je imao Severino Scherlich, drugi je bio Emilio Fabijancic, a treci Elio Smilovic.

Sva vina koja su lokalni proizvodaci dali na ocjenu ponudena su u nedjelju u momjanskim konobama na degustaciju posjetiteljima Martinja, a priznanja vinarima bit ce dodijeljena u srijedu navecer, na blagdan sv. Martina.


Podijeli: Facebook Twiter