Momjan u znaku muškata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalno slavlje Martinja u Momjanu tece u znaku mladog vina, posebno muškata, a tek ce se u nedjelju navecer, nakon zbrajanja glasova posjetitelja doci do najboljih momjanskih „muškatira".

Posebna šesteroclana komisija je rekla svoje, na stolu su imali 30 uzoraka malvazija, 16 uzoraka mladog i 15 uzoraka starog muškata s podrucja cijele Istre. Zlatne medalje za mladi ovogodišnji muškat dobili su poznati proizvodaci Kozlovic i Cuj, a srebrne Rino Cernac, Vina Tomaz, Kabola i Prelac. Šest mladih muškata dobilo je broncane medalje, a isto toliko pocasne diplome za sudjelovanje.

Za muškat iz ranijih godina zlatne medalje dobili su proizvodaci Deškovic, Ravalico i Zigante, a srebrne Kozlovic, Cattunar, Cuj, Pilato i Vinakoper. Pored njih, dva muškata dobila su broncane, a jedan pocasnu diplomu.

Za ovogodišnju malvaziju zlatne medalje dobili su Kabola, Rino Cernac, Radovan, Deškovic, Cuj i Damir Sirotic, a srebrne Ritoša, Kozlovic, Sinkovic (dvije), Zigante, Bric, Tomaz i A. Bassanese. Dodijeljeno je još deset broncanih medalja i pet pocasnih diploma.

Ocjenjivana su i vina lokalnih (malih) proizvodaca. Priznanja za malvaziju dobili su Severino Scherlich, Marko Stopar i Dean Božic, za muškat Albino ?urdevic, Dario Marušic i Davide Tulliach, te za crno stolno vino Giorgio Civitan, Albino ?urdevic i Marko Stopar.



Sva su vina posjetitelji kušali ovih dana trajanja momjanskog Martinja, a posebno se s nestrpljenjem ocekuju rezultati glasovanja posjetitelja koji su na raspolaganju imali šezdesetak uzoraka muškata iz Istre, Slovenije i Italije. Vecerašnjim proglašenjem pobjednika znat ce se najbolji muškatiri, cime ce biti zatvorena ovogodišnja „Vetrina muškata".

Na otvaranju momjanske fešte blagoslov mladog vina, cime simbolicno mošt prelazi u vino, obavio je, nakon svete mise posvecene blagdanu i sv. Martinu, zaštitniku Momjana, novi momjanski župnik Alen Žufic. (Napisao i snimio Luka JELAVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter