Momjan: Fotografije Slavice Isovske

Jedna od 13 izloženih crno-bijelih fotografija Slavice Isovske (K. F.)
Jedna od 13 izloženih crno-bijelih fotografija Slavice Isovske (K. F.)

"Načini gledanja same sebe" naziv je izložbe fotografkinje Slavice Isovske iz Kopra, koja se u momjanskoj Zajednici Talijana predstavila ciklusom od 13 crno-bijelih radova. Okupljene, među kojima su bili i brojni fotografi iz Hrvatske, Slovenije i Italije, uz autoricu su pozdravili bujski gradonačelnik Edi Andreašić, predsjednica ZT-a Arianna Brajko i kustos izložbe, umjetnički voditelj bujske Galerije Orsola i fotograf Slađan Dragojević, koji je predstavio Slavičin rad.

- Shvaćamo da je ova serija fotografija označena intimnom interpretacijom dojma o sebi unutar socijalnih okvira. Iako je model ponekad blizu ideje akta, direktne erotske konotacije su izbjegnute. Pred nama je ideja dokumentiranja osobnog previranja. Glavni motiv, figura ili dio figure i ideja zrcala odražavaju slično psihičko stanje. Kombiniranjem svog tijela s već postojećim fotografijama projekt poprima performanske karakteristike, jer je autorici zasigurno važan proces stanja i poziranja, istaknuo je u svojoj recenziji Dragojević.

Ukazao je i na dodatne autoričine intervencije na radove, sitne nepravilne ogrebotine kojima je prekrila površine fotografija i "ranila" motive. Tim je postupkom postigla efekt starih fotografija rađenih na celuloidnom filmu i nagrizenih vremenom. Autorica je apsolventica i priprema se za diplomu na Višoj strukovnoj školi u Sežani, gdje studira fotografiju. Dosad se predstavila s nekoliko samostalnih i sudjelovala na više kolektivnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Nekoliko je puta nagrađivana i članica je Udruge fotografa Istre, a fotografijom se bavi već niz godina, s posebnim interesom za onu dokumentarnu te umjetničku ekspresiju. (Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter