Molly, Tone, Dragica i Bela krenuli u nove avanture


U pratnji velikog mnoštva znatiželjnika, uglavnom roditelja s djecom, ali i brojnih turista, danas su iz Centra za oporavak morskih kornjača pri Aqariumu na Verudeli u nove morske avanture krenule četiri kornjače - Molly, Tone, Dragica i Bela. Kako saznajemo od voditeljice centra Karin Gobić Medica, sve su kornjače pronađene u moru oko Istre.

- Dragicu i Belu donijeli su nam ribari jer su bile ošamućene zbog upetljavanja u mreže kočarice, dok je Tone plutao usred Kvarnera. Najduže kod nas je Moli, godinu dana, i ona je progutala plastiku te se stoga duže i oporavljala. Sve su stare od godinu do deset godina, istaknula je Gobić Medica.

Ovo je bilo posljednje puštanje kornjača u more prije početka turističke sezone, no već za kraj sezone najavljeno je puštanje dviju kornjača, Severine i Sare. Jučer je u Centar stigla još jedna kornjača, koja za sada nema imena. Riječ je o 30 kilograma teškom mužjaku, sa 70 centimetara širokim oklopom koji je star između 25 i 30 godina. U pulski centar došao je iz lošinjskog, a ima veliku ranu na glavi.

Današnjem puštanju kornjača prisustvovala su djeca drugog razreda Osnovne škole Banjole koji su usvojili kornjaču Molly, ali i Jasna Antolović, osnivačica i predsjednica Grupe Sredozemna medvjedica s gostima, članovima talijanske grupe "Foca monaca". (Napisala i snimila S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter