Molitve oživjele blagdanski Trsat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Na najveći marijanski blagdan već godinama dolazimo na Trsat. Zašto? Kao kršćani ovdje osjećamo Božju blizinu, molimo se za dobrobit svoje obitelji i upalimo svijeću za zdravlje". Tako je svoje hodočašće u trsatsko svetište sažela obitelj Mihalić koja je na Trsat, na svetkovinu Velike Gospe, stigla iz Lovrana.

Zatekli smo ih na vrhu trsatskih stepenica, koje su, kako kažu Đeni, Stefano i Ana, prošli bez problema, s molitvom na usnama i u pratnji prijateljice Lili iz Francuske koja se istinski radovala svom prvom hodočašću na Trsat.

To je samo jedna od brojnih obitelji koje su jedan od najvećih crkvenih blagdana odlučile proslaviti u ovom obiteljskom svetištu, "hrvatskom Nazaretu" kako Trsat vjekovima nazivaju. Ovdje otvore dušu, ispovjede se, sudjeluju na svetoj misi, prođu oko zavjetnog oltara, ponesu kućama blagoslovljenu vodu, a za djecu suvenire.

Iz raznih krajeva Hrvatske u svetište Majke Božje Trsatske hodočastile su tisuće vjernika, među kojima smo zatekli bivšeg ministra Ivana Šukera, redovitog trsatskog hodočasnika.

- Ovdje na Trsat dolazim svake godine više od dva desetljeća. Svaki put ovdje se u meni probude posebni osjećaji duhovne naravi, kojima svatko od nas hodočasnika na osobit način doživi ovo sveto mjesto, osobito zahvalu Majci Božjoj za sva dobročinstva. Marijanska svetišta u svijetu su fenomen, jer nigdje u svijetu toliko ljudi ne pohodi Marijin dom kao Hrvati, rekao je Šuker.

Svetkovina Velike Gospe, Uznesenja Marijina, ponovo je u najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu pokazala posebno vjerničko štovanje Majke Božje, masovnu pučku pobožnost, potvrđujući istodobno Svetište Majke Božje Trsatske kao iznimno duhovno stjecište zapadne Hrvatske.

Središte vjerničkih okupljanja bile su mise slavljene u Marijinom perivoju gotovo tijekom cijelog dana. (S. PUCIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter