Molitva je okrepa obitelji

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

U vrtu pazinskog franjevačkog samostana okupili su se brojni hodočasnici iz raznih krajeva Istre kako bi proslavili blagdan Majke Božje od Anđela, koji se još naziva Porcijunkula, a u Pazinu Rim. Tom je prigodom svečanu misu vodio porečki i pulski biskup Ivan Milovan koji je u propovjedi okupljenima poručio kako ovamo dolazimo kako bi se susreli s Bogom i doživjeli njegovo milosrđe kroz sakrament ispovjedi.

- Ovaj samostan se može nazvati ispovjedaonicom Pazina i šire okolice. Na ovu su mjesto tijekom prošlosti dolazili i naši stari, jer ovaj je samostanski vrt naš dugovni dom i mjesto okrepe, ali duhovne obnove na putu života, rekao je biskup Milovan. Naglasivši kako se preko molitve povezujemo sa svojim bližnjima, a osobito s onima s druge strane života.

Potpuni oprost od grijehe

Na današnji dan, 2. kolovoza, po svim franjevačkim crkvama po svijetu vjernici, ako pohode crkvu ispovjede se i pokaju, imaju mogućnost dobivanja potpunog oprosta od vremenitih kazni za grijehe. Nekada su to dobivali samo na velikim hodočašćima, podsjetio je Milovan, sve dok 1216. godine sv. Franjo od pape nije izmolio oprost za sve koji pohode crkvicu Porcijunkulu kraj Asiza. To se kasnije proširilo na sve franjevačke crkve.

- Sve vas želim poslati u raj, poručio je sv. Franjo hodočasnicima u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216., rekao je Milovan. Dodajući kako kršćanin vremenite kazne nastoji primiti kao milost, a djelima milosrđa, ljubavi i raznim pokorničkim činima želi da potpuno odloži staroga i obuče novoga čovjeka.

Majka Marija na osobit nas način uči na šutnju i molitvu. Stoga je važno, ističe Milovan, naći se dnevno s Bogom u tišini. Osobno razgovarati s Bogom u tišini svoga srca. Boga nas, dodaje, redovito susreće u našoj svakodnevici kamo god pođemo Bog je s nama. To je ohrabrujuća činjenica naše vjere, poručio je biskup hodočasnicima.

Majka Božja može nam pomoći shvatiti iskustva koja Bog preko nje prenosi našim obiteljima. Njoj povjeravamo radosti i žalosti, nade i tjeskobe naših obitelji i njenih članove, molitva je, kaže Milovan, snaga za pojedinca i obitelji. Molitva za obitelj i u obitelji liječi odnose i otvara put prema boljemu. Obitelj je toliko potreba našem društvu koje se raslojava i jako individualizira. Obitelj je temelj svakog suživota i lijek protiv društvenog raslojavanja jer bračna i obiteljska veza temeljna je vrednota za svakoga, a ne samo za vjernika, istaknuo je biskup Milovan.

Duhovno sunčanje i kupanje duše

- Na godišnjem smo molitvenom i pokorničkom hodočašću u samostanu u Pazinu. Ovo je pravo duhovno sunčanje i kupanje obnova za našu dušu i savjest. Okrepa za naše često oslabljene duhovne snage i vraćanje mira, radosti i optimizma u naša srca. Na tom puti prema Bogu uvijek nam pomaže Majka Božja od Anđela, majka Crkve i pomoćnica kršćana, poručio je okupljenim hodočasnicima biskup Milovan.  

Proslava Rima nastavlja se sutra bogatim zabavnim i sportskim programom. Subotnji program započinje u 19 sati promenadnim koncertom Limene glazbe Pazin uz nastupom Pazinskih mažoretkinja. U 20 sati nastupit će nagrađivani mladi pjevači s festivala Mali veliki mikrofon te MIK-ovci Nina Fakin, Cristina Lubiana i Gianluca Draguzet. Program će nastaviti Alfa Time Band i Sergio Pavat, a nakon njih na programu je zvijezda ovogodišnjeg Rima Ivan Zak. Program će potrajati do pet sati ujutro do kada je i  ugostiteljskim objektima u Pazinu odobreno radno vrijeme. Zabavni program na trgu pratit će bogata ugostiteljska ponuda, te posebna ponuda zabavnih igara za djecu.  

Uz to održat će se 5. Memorijalni malonogometni turnir Igor "Iggy" Stranić. Na turniru sudjeluje 16 ekipa iz Istre, Rijeke i Zagreba. Boćarski savez Grada Pazina organizira otvoreni međunarodni boćarski turnir parova "Velika nagrada Pazina – Kompakt Cup", na vanjskim gradskim košarkaškim terenima Košarkaški klub Ghia Staff Pazin organizira "Uličnu košarku", a Stolnoteniski klub Pazin organizira stolnoteniski turnir "Rim 2017". (Mirjan RIMANIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter