Molite i postite za pravednu presudu generalima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska se užurbano priprema za 15. travanj, dan kad ce na Haaškom sudu biti izrecena prvostupanjska presuda generalima Anti Gotovini, Ivanu Cermaku i Mladenu Markacu. Dio branitelja na zagrebackom Trgu bana Jelacica organizira izravno TV pracenje izricanja presude, Željko Sacic, predvodnik nedavnih protuvladinih braniteljskih prosvjeda, poziva na skup na tom istom trgu dan kasnije, a u cijelu pricu ukljucila se jucer i Crkva.

Svi bi katolici u Hrvatskoj naredna tri petka trebali postiti i moliti da  Gotovina, Cermak i Markac dobiju pravednu presudu, smatra Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax. Sa sjednice Komisije jucer je poslano priopcenje u kojem se "poziva sve katolike u Hrvatskoj  na post i molitvu za pravednu presudu hrvatskim generalima u Haagu i  to u petke 1., 8. i 15. travnja".

ZA PRAVDU I MIR


"Taj poziv vrijedi za sve vjernike. Korizma je i inace vrijeme posta,  pa smo samo usmjerili nakanu, kazao nam je tajnik Komisije Gordan  Crpic, dodavši da sam naziv Komisije ("Pravda i mir") ukazuje da trebaju pozivati na pravdu.

Podsjetio je pritom da su se clanovi Komisije, medu ostalima i on sam, i prije bavili Haaškim sudom pa su tako prije  nekoliko godina na susretu europskih komisija Iustitia et pax "iznijeli pitanje samog suda, nacina i kriterija njegova rada".

O Haaškom sudu raspravljala je ovog tjedna i hrvatska Komisija te su zakljucili da ce tri dana prije presude generalima objaviti izjavu na tu temu. Na naše pitanje ocekuje li da ce se postu i molitvi prikljuciti i hrvatski  politicari, deklarirani vjernici, Crpic je uzvratio: "Pa, to vi provjerite!". Tako smo i ucinili.

ZASLUŽILI MOLITVU

Zastupnik Stjepan Milinkovic , predsjednik HDZ-a Viroviticko-podravske županije, koji je ujedno i lijecnik, kaže da zbog nacina života i  rada ne može obecati da ce postiti. " Bilo bi licemjerno kad bih obecao da cu postiti tri petka za redom,  a to ne mogu ispuniti.

Medutim, sasvim sigurno cu se pridružiti molitvi  za naše generale jer oni su to zaslužili", istaknuo je Milinkovic, potvrdivši da je prakticni vjernik koji se moli svakoga dana, "a sad cu, na poziv hrvatskih biskupa, u molitvu ukljuciti i generale Gotovinu, Cermaka i Markaca".

I šef HDSSB-ovog zastupnickog Kluba Dinko Buric bez zadrške ce se  pridružiti vjernicima koji ce iducih tjedana postiti i moliti za Gotovinu,  Cermaka i Markaca. "Uvijek postim petkom, narocito sada u razdoblju korizme tako da mi to ne predstavlja nikakav problem. A naravno da cu moliti da naši heroji budu oslobodeni", zakljucuje Buric. (Dražen Ciglenecki, Irena Frlan/Novi list)


Anticevic Marinovic: Molit cu se
Premda je na glasu kao zadrta SDP-ovka, Ingrid Anticevic Marinovic  uvjerena je vjernica. Zato ne cudi što ce se odazvati inicijativi Iustitia et pax. Zbog prirode posla, kaže, cesto ne stigne jesti, pa joj stoga nece  biti teško postiti i tri petka za hrvatske generale, a spomenut ce ih i u  svojim molitvama.

"Ne iznenaduje me poziv Crkve, štoviše on je ocekivan i vjerujem da  je vrlo iskren. Za razliku od politicara, ona uvijek mora brinuti o covjeku. Znamo kako je HDZ prljavo instrumentalizirao Gotovinu u vrijeme  kad su bili u opoziciji, a danas ga se vecina njih i ne sjeca. Kakvi su to  ljudi! S Crkvom je drukcije, ljudi u nevolji, a oni koji su u zatvoru ili im  se sudi sigurno su nevoljni, stalna su im briga. I ja se u molitvama sjetim svih koji su nevolji pa cu tako i naših generala", rekla nam je SDP- ova zastupnica.


Podijeli: Facebook Twiter