Moliereov škrtac Tone


"Škrtac", poznata komedija Jeana-Baptistea Poquelina Molierea, danas je započela svoj novi život na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula u izvedbi Dramskog studija INK-a te u režiji, adaptaciji i čakavskom prijevodu Gabrijela Lazića, koji i glumi u predstavi.

Sudeći po onom što smo vidjeli i pribrojivši reakcije prve, srednjoškolske publike bit će to uspješan život jer su Lazić, inače maturant, i njegova mahom mlada ekipa uspješno prebacili tri stoljeća starog "Škrca" u suvremeno istarsko podneblje, zadržavši univerzalnost priče te zabavivši publiku.

Udovac Harpagon je tako postao Tone (Teodor Tiani) koji u selu Trufići ljubomorno čuva svojih 500 tisuća kuna. Kada njegov vozač i kuhar Kogo (Filip Lugarić) zatraži novac da bi spremio večeru, Tone mu, nakon neuspjelih kontraargumenata zaprijeti otkazom uz poznatu mantru "Tu ti je almeno 100 njih ki bi delo delali bolje nego ti". Dakle, Tone nije samo strogi pater familias nego i kapitalist debele kože. I ne da on ne pokušava sakriti svoju mračnu stranu nego je još i pokroviteljski ističe kada kaže "Triba biti pokvaren i lažov da biš moga bit na ovome svitu".

Osim što je izvrsno prilagodio predstavu na čakavski, Lazić se jako dobro snašao kao redatelj pa priča nije izgubila ništa na dinamici, iako je ponekad malo teško pohvatati konce između čak 13 likova. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter