MOL-u zbog Ine smanjen kreditni rejting

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Standard & Poor's smanjio je dugoročni korporativni kreditni rejting mađarske naftne kompanije MOL s BB+ na BB, sa stabilnim izgledima, zbog nastavka neizvjesnosti u vezi Ine, objavila je ta rejting agencija.

Smanjenje rejtinga odražava nastavak nesigurnosti zbog neslaganja između MOL-a i hrvatske Vlade po strateškim pitanjima u Ini, u kojoj mađarska kompanija ima udjel od 49 posto i kontrolu upravljanja, naveo je Standard & Poor's, ističući da Ina čini otprilike 36 do 38 posto u MOL-ovim rezervama i proizvodnji te posjeduje dvije rafinerije.

"Nedostatak rješenja u pregovorima s hrvatskom Vladom negativno djeluje na MOL–ovu kreditnu sposobnost", naveo je S&P, smanjivši i rejting obveznica mađarske kompanije za jedan stupanj.

Na potez S&P-a u petak je reagirao MOL priopćenjem na Budimpeštanskoj burzi. "I dok Uprava MOL-a ocjenjuje sve moguće opcije, njezin je primarni cilj postići dogovor s hrvatskom Vladom ne bio li se mogla povećati vrijednost ulaganja u Ini", istaknuo je MOL-u u priopćenju.

Nakon ovog smanjenja, rejting MOL-a identičan je kreditnom rejtingu Mađarske. Unatoč tome, S&P vjeruje da bi MOL mogao zadržati dovoljnu likvidnost za pokrivanje svojih obveza čak i u slučaju ekstremnog pritiska na državu.

"MOL–ovo međunarodno poslovanje osiguralo bi tu grupu od potencijalne slabosti u njezinim domaćim operacijama", navodi Standard & Poor's. Međutim, smanjenje rejtinga Mađarske za više od dva stupnja vjerojatno bi dovelo i do sniženja rejtinga MOL-a, vele iz te agencije.

Poručuju i da bi moglo doći i do povećanja rejtinga MOL-a u određenim okolnostima.

"Primjerice, do povećanja rejtinga moglo bi doći ako MOL proda udjel u Ini i sredstva od prodaje uloži u novu proizvodnu imovinu u područjima s manjim državnim rizikom od Mađarske. Isto tako, ako MOL zadrži udjel u Ini, ali nastavi diverzificirati svoju imovinu kako bi poboljšao vlastitu konkurentsku poziciju, moglo bi doći do povećanja njegova rejtinga u srednjem roku", zaključuje Standard & Poor's. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter