MOL u Ini ilegalno zapošljava Madare?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko tristo madarskih državljana radi u Ini bez radne dozvole, ne placajuci u Hrvatskoj poreze i prireze - rekao je na sjednici Saborskog istražnog povjerenstva za Inu u ponedjeljak njegov clan, HDZ-ovac Goran Maric.

Prema njegovim saznanjima, taj nemali broj Madara u Ini se nalazi kao MOL-ov kadar na "obucavanju", odnosno pod izlikom "upoznavanja tehnoloških procesa", no zapravo je rijec o ljudima, tvrdi Maric, koji u Ini rade i, u više slucajeva, imaju neku menadžersku funkciju.

"U Madarskoj dobivaju placu i uplacuju poreze, a ovdje, kako bi zaobišli zakon, rade tri, cetiri dana u tjednu buduci da do 90 dana u godini ovdje mogu boraviti bez boravišne dozvole, kao kadar na obucavanju", napominje Maric.

Inin sindikalac Zdenko Mucnjak smatra da bi se istražna tijela, odnosno Državni inspektorat, trebao ovime pozabaviti. "Imali smo dojava o tome iz Ine, jer nam se radnici žale da im se vrlo cesto mijenjaju šefovi, Madari, a vecina ih, prema evidenciji kojom raspolažemo, u Ini nije zaposlena.

Podatke od Uprave o tim ljudima smo i službeno tražili, no nismo ih dobili, a znamo da je rijec o ljudima koji dolaze iz MOL-a ili pak drugih tvrtki koje je MOL kupio", napominje Mucnjak.

Kako kaže, najveci je problem u Zakonu o zapošljavanju stranaca, koji je nakon lanjskih izmjena postao toliko liberalan da je izgubio svaki smisao.

Komentar ministra Šukera, predsjednika NO-a Ine, na ovo nismo uspjeli dobiti, kao ni na pitanje zbog cega se menadžmentu Ine placa obracunava u jednom privatnom zagrebackom racunovodstvenom poduzecu umjesto, kao i svim ostalim radnicima Ine, u racunovodstvu te kompanije.

I tu je tvrdnju, naime, Goran Maric iznio na sjednici istražnog povjerenstva za Inu, napominjuci da je rijec o tristotinjak menadžerskih ugovora, bilo da se radi o hrvatskim ili madarskim zaposlenicima Ine. Na taj se nacin, naime, visine menadžerskih ugovora diskretno cuvaju od ociju javnosti, odnosno ociju zaposlenih u Ini, ali i, ocito, od Vlade kao suvlasnika Ine.

Na isti nacin, privatno, obracunavaju se i menadžerski ugovori državne tvrtke Plinacro, Prirodnog skladišta plina, isto u državnom vlasništvu, Proplina kao i Inine tvrtke Prirodni plin.

Iz Ine odgovaraju da je angažiranje vanjskih kompanija za odredene poslove uobicajena poslovna praksa u mnogim kompanijama.


Podijeli: Facebook Twiter