MOL prijeti: Prodat ćemo Inu! Vlada: Samo naprijed!

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Hrvatska Vlada nikada nije tako oštro kritizira poslovanje Ine, odnosno način na koji MOL upravlja tom kompanijom kao što je to učinila u četvrtak kad je usvojila okvire za pregovore s MOL-om. Pregovore će, potvrdila je Vlada, voditi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

Dosad su ministri, prvenstveno Slavko Linić, spočitavali MOL-u to da nije ispunio nijednu bitnu obvezu u razvoju Ine, ali sada je i Vlada u svome službenom dokumentu točku po točku nabrojala što su sve Mađari krivo učinili u Ini, odnosno koje to obveze nisu ispunili.

Osim što kao drugi najveći dioničar s udjelom od 44 posto pokazuje da nema nimalo dobro mišljenje o jednoj od najvažnijih kompanija za domaće gospodarstva Vlada tako očito priprema i teren za pregovore s MOL-om koji bi trebali popraviti upravljačku ulogu države, ali i prisiliti Inu na veća ulaganja, jer je nezadovoljan prvenstveno tempom obnove rafinerija ali i ulaganjem u istraživanje i eksploataciju nafte i plina.

Ne može biti slučajno da je isti dana austrijska državna novinska agencija APA prenijela izjave visokopozicioniranog neimanovanog izvora iz MOL-a koji poručuje da će ta kompanija nekome prodati svoj udio u Ini ako hrvatsku stranu ne uspije privoliti na suradnju i ako Vlada ne prestane blokirati MOL-ove investicije.

Mađarska naftna kompanija MOL učinit će još jedan pokušaj kako bi potaknula hrvatsku stranu na suradnju oko hrvatske naftne kompanije Ina, a ukoliko ne uspije, MOL želi prodati svoj udio u Ini, rekao je za austrijsku novinsku agenciju APA-u visokopozicionirani dužnosnik MOL-a.

"Ako i nakon toga budu sprječavane odluke, primjerice o velikim ulaganjima, MOL namjerava prodati svoj udio od 49 posto u Ini", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. Međutim, ni preuzimanje većinskog udjela u Ini nije isključeno, rekao je on.

– Samo neka prodaju svoj udio. Koliko mi znamo kandidata ima i više nego dovoljno, nimalo zabrinuto takvu mogućnost komentiralo je više naših sugovornika iz Vlade.

Nitko od njih nije zabrinut zbog takve mogućnosti, a dio naših sugovornika ističe da novi vlasnik vjerojatno ne bi imao ništa lošije rezultate od onih koje je Ina postigla s MOL-om. (Hina; J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter