MOL prijeti povlacenjem iz plinovoda Nabucco

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Madarska naftna kompanija MOL objavila je u utorak da je projekt plinovoda Nabucco, kojim Europa želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu, pun neizvjesnosti i upozorila da bi se iz njega mogla povuci.

"Postoje mnogobrojne neizvjesnosti oko projekta Nabucco koje je teško zanemariti", istice Mol u priopcenju objavljenom u utorak. "Neizvjesno je financiranje kao i opskrba plinom", dodaje.

Priopcenje je objavljeno dan nakon što je madarski premijer Viktor Orban spomenuo mogucnost povlacenja MOL-a iz tog medunarodnog projekta. "Nisam strucnjak za to pitanje, no mislim da ce cak i madarska tvrtka MOL napustiti taj projekt", rekao je Orban u ponedjeljak navecer u Bruxellesu. "Nabucco je u poteškocama", dodao je.

"I dalje smo zainteresirani za diverzifikaciju opskrbe energijom, no kao neovisna privatna kompanija moramo takoder opravdati svoja ulaganja našim dionicarima", objašnjava MOL.

U Nabuccu sudjeluju austrijski austrijski OMV, madarski MOL, rumunjski Transgaz, bugarski Bulgargaz, turski Botas i njemacki RWE.

Plinovod dug 3.300 kilometara trebao bi povezati plinska polja središnje Azije s Europom preko Turske i jugoistocne Europe, zaobilazeci Rusiju. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter