MOL odbija razgovarati o upravljanju Inom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za energetske stručnjake odluka hrvatska Vlade da podnese arbitražnu tužbu protiv MOL-a sa zahtjevom da se poništi prvi dodatak dioničarskom ugovoru iz siječnja 2009. godine, kojim su regulirana upravljačka prava dvaju partnera u Ini, nije iznenađenje, već logičan slijed. 

"To je samo još jedan pokušaj da se ta farsa, koja predugo traje, privede kraju", kaže Davor Štern. Podsjeća da je među glavnim zahtjevima hrvatske strane promjena načina upravljanja Inom te smatra da je ovo dodatni poticaj da se postigne rješenje. 

Vlada je tužbu Komisiji UN-a za međunarodnog trgovačko pravo u Ženevi podnijela jučer, dan nakon trećeg kruga pregovora s mađarskim MOL-om o Ini koji je, po ocjeni pregovarača, bio puno kooperativniji nego su to bili prošli. 

Vlada, kako se neslužbeno doznaje, traži poništenje prvog dodatka dioničarskog ugovora i s njim povezanog ugovora o plinskom poslovanju, a traži naknadu štete koja je nastala kao posljedica tih ugovora potpisanih krajem siječnja 2009.  

"Ako je to istina, to je logičan slijed", kaže energetski konzultant Jasenko Umičević. "Pregovori Vlade i MOL-a o Ini traju tri-četiri mjeseca i nema rezultata, a MOL odbija razgovarati o ključnom problemu - tko vodi kompaniju. MOL, koji ima manje od 50 posto dionica, vodi kompaniju kao da je stopostotni vlasnik. MOL loše vodi kompaniju, protuzakonito, a na temelju onoga što je dobio mitom", tvrdi Umičević, 

Podsjeća da je prvi dodatak ugovoru o međusobnim odnosima dioničara u Ini potpisan u vrijeme dok je premijer bio Ivo Sanader koji je nepravomoćno osuđen za primanje mita za predaju upravljačkih prava u Ini MOL-u. 

Prvi dodatak ugovoru o međusobnim odnosima dioničara u Ini, kojim je u potpunosti promijenjena struktura upravljanja Inom, i glavni ugovor o plinskom biznisu, koji je predviđao da država od Ine preuzme plinsko poslovanje,  potpisani su 30. siječnja 2009. "Za ugovore potpisane 30. siječnja 2009. za dva bi tjedna nastupila zastara", ističe Umičević komentirajući Vladinu odluku o pokretanju arbitraže i traženje naknade štete. 

Smatra i kako je to, odnosno mogućnost da nastupi zastara, možda bio razlog za MOL-ovo odugovlačenje pregovora. 

Hrvatska Vlada u Ini ima 44,84 posto dionica, a MOL 49,1 posto.   

Umičević napominje kako je Hrvatskoj od kada je MOL u Ini učinjena šteta jer nisu modernizirane dvije Inine rafinerije, nema ulaganja u istraživanje i proizvodnju u Hrvatskoj, Ina nema novih koncesija u inozemstvu, itd. 

Hrvatska je arbitražnu tužbu podnijela pred Komisijom UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi. Mađarski je MOL pak krajem studenoga prošle godine protiv hrvatske Vlade pokrenuo arbitražu Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova, u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji, a zbog kršenja obveza u vezi s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj.

MOL: Ne znamo za arbitražu, ali smo dobro pripremljeni

Mađarska naftna tvrtka MOL u subotu je poručila da je "dobro pripremljena" i vjeruje da ima "snažnu poziciju" u arbitraži, iako nema saznanja da je Hrvatska dan ranije pokrenula arbitražni postupak pred UN-ovim Povjerenstvom za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi (UNCITRAL).

"Nismo obaviješteni ni o kakvom arbitražnom postupku hrvatskog pregovaračkog tima. Međutim, pripremljeni smo jako dobro i vjerujemo da, što se arbitraže tiče, imamo snažnu poziciju", stoji u odgovoru mađarske kompanije Hini. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter