MOL manipulirao tržištem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) utvrdila je da je madarski MOL manipulirao tržištem protivno zabrani iz clanka 465. Zakona o tržištu kapitala, i to tako da je svojom opcom ponudom za kupnju dionica Ine iz prosinca prošle godine i kasnije putem medija širio informacije koje daju lažne i obmanjujuce signale u pogledu cilja namjeravanog stjecanja dionice Ine, znajuci da su one lažne i obmanjujuce.

MOL je svojom opcom ponudom od 15. prosinca prošle godine proklamirao i javno više puta objavio da je cilj stjecanja dionica Ine da se radnicima i bivšim radnicima, te privatnim osobama koje su dionice stekle u inicijalnoj javnoj ponudi, pruži još jedna mogucnost, po cijeni znacajno iznad tržišne, prodati dionice MOL-u, a iz nacina stjecanja i cijena po kojima je, nakon završetka ponude, stjecao Inine dionice proizlazi da je njegov osnovni cilj stjecanja dionica Ine, pa tako i opce ponude, od pocetka bio prelazak praga od 50 posto udjela u Ini, što medutim kao cilj nije javno objavio prilikom objavljivanja opce ponude, navodi Hanfa u obrazloženju rješenja koje je donijeto na izvanrednoj sjednici Uprave Hanfe u srijedu.

Hanfa je rješenje objavila na svojim i internetskim stranicama Zagrebacke burze, ocjenjujuci da je takva objava u javnom interesu s obzirom na prirodu utvrdene nezakonitosti.

U opširnom se obrazloženju podsjeca na MOL-ovu opcu ponudu te prepisku Hanfe i MOL-a, te uz ostalo navodi da MOL nije dostavio podatke o trecim osobama od kojih je stjecao dionice Ine i preslike ugovora kojima je stjecao dionice.


Podijeli: Facebook Twiter