MOL: Hrvatska nema pravo prvokupa dionica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluči li MOL prodati svoj udio u Ini, konzultirat će se s hrvatskom vladom kao potencijalnim kupcem iako je Zagreb izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. godine, priopćeno je danas iz te mađarske naftne i plinske kompanije. U skladu s općim načelom poslovanja, MOL kontinuirano preispituje svoj strateški portfelj, uključujući i dionice Ine i striktno vodi računa o tome da povrat vrijednosti za dioničare i sve uključene strane bude što je moguće veći, pri čemu imovina u cijelosti pridonosi uspjehu kompanije.

Usprkos, kako se navodi u priopćenju, "velikom broju neutemeljenih poteza usmjerenih protiv MOL-a i njegove uprave, na koje po svemu sudeći utječu interesi usmjereni na zastrašivanje kompanije i predsjednika njezine uprave i na opstruiranje MOL-ova poslovanja u Hrvatskoj", mađarska kompanija nastavit će i dalje procjenjivati svoje strateške, financijske i političke ciljeve kako bi se sačuvala vrijednost dionica i prilikom preispitivanja prirode bilo kakvog budućeg angžamana u Ini u bliskoj budućnosti.

Josipović: Nema pritiska na pravosuđe

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da je, ako se mađarska vlada odluči na prodaju dionica Ine koje su u vlasništvu MOL-a, na Vladi RH da s novim partnerom uredi odnose na fer, pravedan i za državu dobar način. Mađarska vlada jučer je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je Hrvatska izdala tjeralicu za direktorom MOL-a.

Predsjednik je istaknuo da ne stoje pojedini prigovori da hrvatska strana vrši pritisak na pravosuđe. Na upit o mogućoj odšteti koju bi mogla zatražiti mađarska strana, predsjednik kaže da i Hrvatska možda ima osnove za odštetu budući hrvatska strana smatra da svi dijelovi ugovora nisu ispunjeni do kraja.

Upitan hoće li situacija oko Ine utjecati na odnose sa Mađarskom, Josipović je istaknuo da su i naše i mađarsko pravosuđe samostalni te da zakonito i legitimno postupanje pravosuđa ne može biti razlog loših diplomatskih odnosa.

Podsjetio je da je mađarsko pravosuđe sudilo hrvatskom potpredsjedniku Vlade (Radimir Čačić) i da mi nismo imali problema s tim. Dobri odnosi s Mađarskom važni su za Hrvatsku, ona je naš velik i važan partner, važno je da dio svoje budućnosti vidimo u suradnji s Mađarskom, naglasio je Josipović.

Do reakcije mađarske vlade došlo je nakon što je raspisana crvena Interpolova međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj. Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava u Ini prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora.

Milanović: Nisam sretan zbog slučaja Ina - MOL 

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da nije sretan zbog svega što se događa u slučaju Ina - MOL te pozvao ministre da se suzdrže od komentara, jer je u tijeku postupak protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, na što Vlada ne može utjecati.

"Sve što se događa u odnosima s MOL-om ne shvaćam kao ratno stanje. Tako nećemo komunicirati. Mađarsku vladu donekle mogu razumjeti, ali od sebe i vas svih tražim maksimalnu suzdržanost i bez komentara u javnosti. Ako itko to treba komentirati, onda smo to ja i šef pregovaračkog tima (Ivan) Vrdoljak", rekao je Milanović osvrćući se na početku današnje sjednice Vlade na slučaj Ina - MOL.

Komentara, kazao je, za sada neće biti "jer se radi o kaznenom postupku koji je začet i pokrenut puno prije dolaska ove Vlade u Banske dvore".

"Ali i da nije, opet ne bismo mogli utjecati. Čak i da je star pola godine", rekao je Milanović, dodajući da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske neovisno po Ustavu i u stvarnosti. Naglasio je da i MOL i Vlada imaju određene ugovorne obveze jedni prema drugima i zatražio da se zbog toga "važe svaka riječ".

"Dakle, o tome komentara nema. Neka DORH u okviru međunarodne pravne suradnje napravi što mora napraviti. Ja mogu samo privatno reći da nisam sretan što se sve ovo skupa događa", ponovio je Milanović te dodao da u detalje kaznenog postupka ne može i neće ulaziti jer ne zna dovoljno. "Nadam se da je poruka jasna javnosti i mađarskoj vladi. Hrvatska Vlada s ovim nema ništa, a kako ćemo i pod kojim okolnostima nastaviti razgovore s MOL-om dogovorit ćemo se", kazao je premijer.

Na slučaj Ina - MOL Milanović se osvrnuo i u nastavku sjednice kazavši da se u diplomaciji ne govori o prijateljima i neprijateljima, ali i da je "ako je netko bio istaknuti pomagač Hrvatskoj u zadnjih 20 godina, onda to bila Mađarska". "Suradnja s Mađarskom bila je uvijek dobra, i vjerujem da se tu neće ništa promijeniti", rekao je premijer. "Otkad sam na čelu Vlade imamo sjajne odnose s Mađarskom i žao mi je zbog ovog, ali Vlada tu ne može ništa", ponovio je premijer.

Grčić i Linić bez komentara na najave mađarske vlade

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Slavko Linić nisu danas htjeli komentirati poteze mađarske vlade, koja je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica te hrvatskog ministra financija prozvala za javne prijetnje MOL-u.

"To će komentirati ured Vlade, prema tome ne bih dao komentar", izjavio je ministar financija Slavko Linić, kojega su novinari pred današnju sjednicu Vlade zamolili da komentira jučerašnje priopćenje mađarske vlade u kojem ga se proziva za javne prijetnje MOL-u.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić novinarima je rekao da ne može komentirati traženje mađarske vlade da MOL revidira portfelj kompanije te, ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica. "Ne mogu to komentirati. Ovih dana ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati i onda ćemo o tome razgovarati", rekao je Grčić.

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Tamas Hernadi od jučer poslijepodne je na crvenoj Interpolovoj tjeralici, a Hrvatska ga sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera ne bi li mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Mađarska vlada jučer je objavila da planira pravni odgovor na slučaj MOL-Ina te najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, a otkazala je i sudjelovanje ministra vanjskih poslova Janosa Martonyjia na Croatia Forumu o energetskoj sigurnosti koji danas počinje u Dubrovniku.

"Stalna politička kampanja protiv MOL-a u Hrvatskoj, javne prijetnje hrvatskoga ministra financija (Slavka Linića) protiv najvećega ulagača u toj zemlji te postupci hrvatskih pravosudnih tijela protiv nekih direktora MOL-a upućuju na to da se služe sredstvima izvan ekonomske sfere za vršenje pritiska", naveo je u priopćenju ured za odnose s javnošću mađarske vlade.

Mađarski MOL jučer je priopćio da raspisivanjem Interpolove tjeralice i Europskog uhidbenog naloga (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a hrvatske vlasti krše zakon Europske unije te je najavila da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima.

MOL ima 49,1 posto udjela u Ini, a hrvatska Vlada 44,84 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter