MOL: Hernadi pokazao da su optužbe neutemeljene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znamo za medijska izvješća prema kojima hrvatske vlasti planiraju optužiti predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija ali u ovom trenutku nije nam poznato da postoji formalna optužnica, objavio je MOL u utorak.

Uskok je u ponedjeljak potvrdio da je nakon provedene istrage podignuo optužnicu protiv Hernadija, kojega tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao deset milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

"Hernadi je već na potpuno zadovoljstvo MOL-ove uprave pokazao da su te optužbe neutemeljene i da taj slučaj nije osnovan - stoga očekujemo da će se Hernadi na odgovarajući način braniti od svih optužbi u budućnosti, kao što je to uspješno radio i u prošlosti", navodi se u izjavi MOL-a za Hinu. "Ipak bismo željeli podsjetiti da treba poštivati presumpciju nevinosti, te na odgovarajući način uzeti u obzir političku prirodu spora u koji je Hernadi uključen na temelju svoje funkcije", dodaje se u izjavi.

Uskokovom optužnicom okrivljeniku se stavlja na teret da je, kao predsjednik uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu s tadašnjim predsjednikom vlade Sanaderom "dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina".

Uskok tvrdi da je na taj način Hrvatska MOL-u neosnovano omogućila prevladavajući utjecaj u Ini. Također, da je dogovoreno sklapanje Glavnog ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno da Hrvatska preuzme "onaj dio plinskog poslovanja koji stvara gubitke". Uskok tvrdi da je Sanader, kao protuuslugu za primljeni mito, dogovorio izmjene dioničkog ugovora između MOL-a i Ine, znajući da to "nije u interesu Republike Hrvatske". Sanader je zbog slučaja Ina-MOL nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni sud upravo razmatra žalbe njegove obrane te tužiteljstva na tu presudu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter