MOL će poduzeti i međunarodne korake?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon presude Sanaderu, iz MOL-a poručuju da je niz tvrdnji izrečenih u presudi koje se tiču njihove kompanije netočan te će, bude li potrebno poduzeti i međunarodne korake. Osim toga, tajanstveno najavljuju, »MOL će uskoro pružiti detalje o svojim razlozima za zabrinutost«.

»MOL ne želi komentirati dosadašnje i buduće optužbe protiv bivšeg premijera RH koje se ne odnose na kompaniju. Međutim, kad je riječ o optužbama koje se odnose na MOL, proučili smo napomene i komentare poštovanog suda u objašnjenju presude. Zabrinjavaju nas neke izjave te određene netočne tvrdnje u argumentaciji prvostupanjske presude te se nadamo da će one naknadno biti korigirane. Prije svega, ističemo da sudu nije dostavljen niti jedan relevantan dokaz koji bi podržao optužbe koje se odnose na MOL. Nadalje, niz napomena koje se odnose na Ininu upravljačku strukturu te na upravljačke procedure i postupke unutar MOL-a, a u vezi s Inom, jednostavno nisu točne«, navodi MOL iz Budimpešte, dodajući da će ispitati jesu li procedure poduzete u vezi s tvrdnjama protiv MOL-a u skladu s ustaljenim europskim pravnim procedurama.

»Kao najveći strani investitor u Hrvatskoj zadržavamo pravo da, ako to bude potrebno, poduzmemo odgovarajuće međunarodne korake«, zaključuju.

Što čeka Hernadija?

Jedan od najvećih protivnika ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. posve sigurno je Zsolt Hernadi, čelnik mađarske grupacije MOL, koji bi nakon ulaska RH u EU trebao biti »progonjen« Europskim uhidbenim nalogom.

Nakon presude kojom je Ivo Sanader osuđen na 10 godina robije, jasno je kako je domaće pravosuđe zauzelo stav da je Hernadi sudjelovao u tom kaznenom djelu. Protiv čelnika mađarske kompanije preko godinu dana se već vodi istražni postupak zbog kaznenih djela za koja je u utorak Sanaderu presuđeno. Državno odvjetništvo već je četiri puta putem međunarodne pravne pomoći tražilo od mađarskog tužiteljstva da ga ispitaju, ali je svaki put to odbijeno. Generalni stav mađarskog pravosuđa je da je Hernadi osoba bitna za nacionalnu sigurnost zbog svoje čelne pozicije u Molu te stoga niti ne može svjedočiti o tim temama. (B. M. PAVIĆ, D. R./NL)


Podijeli: Facebook Twiter