Mokrenje u parku tisuću kuna ili do 30 dana zatvora

Gradski park kao javni WC, ali nema kazne ako ih ne zatekne komunalni  redar   (C. B. GALIĆ)
Gradski park kao javni WC, ali nema kazne ako ih ne zatekne komunalni redar (C. B. GALIĆ)

Ljetni su mjeseci za turiste, ali i za sve one domaće stanovnike koji ne rade u turizmu, jedva dočekano vrijeme za opuštanje i boravak na otvorenom. No, neki ponekad pretjeruju s ležernošću i neopterećenošću uvriježenim normama ponašanja i higijene, koje izvan godišnjeg odmora vjerojatno poštuju. Takav je slučaj ovih dana zabilježen i fotografijom.

Radi se o dvojici muškaraca koji su jedan od gradskih parkova na rivi, nedaleko od Veslačkog kluba, zamijenili za javni WC. Nije to osamljeni primjer uriniranja i onečišćavanja javnih površina. Nadležne u Gradu Puli smo, stoga, pitali tko je zadužen za nadzor i kažnjavanje takvih događaja, o kakvim je kaznama riječ i koliko je dosad sankcionirano takvih izgrednika.

Saznajemo da obavljanje nužde u parkovima i na drugim javnim površinama, naravno, nije dozvoljeno, a to je propisano člankom 41. gradske Odluke o komunalnom redu. Prekršitelje bi moglo obeshrabriti saznanje da je za takvo ponašanje predviđena kazna od tisuću kuna (kako navodi članak 57. te iste

odluke). Za nadzor je zaduženo komunalno redarstvo Grada Pule, ali da bi komunalni redari mogli izreći prekršajni nalog i izdati novčanu kaznu fizičkoj osobi koja obavlja nuždu na javnoj površini, neophodno je da je uhvate u trenutku prekršaja.

- Takvih prekršaja, nažalost ima, no komunalni redari Grada Pule nisu prekršitelje uhvatili na djelu. Riječ je o izoliranim slučajevima nedoličnog ponašanja na javnim površinama i prije svega je potrebno apelirati na svijest i opću kulturu građana koji vrše takve prekršaje. Komunalni redari će i dalje obavljati ophodnje, pojačane na lokacijama na kojima navodite da su učinjeni predmetni prekršaji, a sve kako bi se prije svega djelovalo na svijest građana, a onda i sankcijama osiguralo poštivanje odredbi odluke o komunalnom redu, odgovorili su iz gradskog Odsjeka za informiranje, apelirajući na građane da se dolično ponašaju na javnim površinama.

Osim komunalnih redara, takve događaje može sankcionirati i policija. Kako doznajemo od glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović uriniranje, kao i, primjerice, obnaživanje, egzibicionizam, zadovoljavanje spolnog nagona i spolno općenje na javnim površinama obuhvaćeno je člankom 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a radi se o vrijeđanju i omalovažavanja moralnih osjećaja građana. U prvih šest mjeseci ove godine na području cijele PU istarske zabilježena su tri takva događaja. Prema spomenutom zakonu "tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, bit će kažnjen za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 nekadašnjih DEM (?!) ili kaznom zatvora do 30 dana".

(K. FLEGAR)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter