MojPosao: Za zaposlenje najvažnija - veza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gospodarska kriza ne jenjava te i dalje ostavlja posljedice na tržište rada u Hrvatskoj, ali i u regiji. Čak 40 posto Hrvata smatra da je kriza utjecala na smanjenje plaća, 36 posto misli da je zaslužna za otpuštanja radnika, a 30 posto drži da zbog recesije nema novog zapošljavanja. Čak 57 posto Hrvata kani promijeniti posao do kraja ove godine. Pokazalo je to istraživanje portala MojPosao, provedeno u listopadu na 1.300 ispitanika, u suradnji s vodećim istovrsnim portalima u BiH i Srbiji (Posao.ba i Infostud.com)

Svoje radno mjesto sigurnim smatra visokih 42 posto ispitanika, a sličnog su mišljenja i ispitanici iz Srbije te Bosne i Hercegovine.

Ove godine većina hrvatskih ispitanika (71 posto) ne očekuje povišicu, za razliku od lani, kada povišicu nije očekivalo njih 74 posto. Ispitanici iz BiH ove su godine po pitanju povišice optimistični – njih 22 posto očekuje pozitivnu 'korekciju' plaće.

Situacija nije bolja ni kada je riječ o napredovanju, koje ne očekuje 64 posto Hrvata. U odnosu na susjede, Hrvati su najnegativniji budući da se 51 posto ispitanika iz Srbije te 48 posto iz BiH nada promaknuću.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, ispitanici iz Hrvatske (45 posto) te BiH (43 posto) odabrali bi stranog vlasnika. Značajna promjena zabilježena je u razmišljanju ispitanika iz Srbije – najviše ih (34 posto) želi biti sam svoj šef.

Zanimljivo je da većina hrvatskih ispitanika, njih 67 posto, vjeruje da je za dobivanje posla presudna veza, dok Srbi ključnim smatraju znanje i vještine. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter