MojPosao: Lani 18% više oglasa za radna mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoč gospodarskoj krizi i povećanju broja nezaposlenih, na portalu MojPosao lani je objavljeno više od 17.000 natječaja za slobodna radna mjesta, što je povećanje od 18 posto u odnosu na godinu prije, izvijestili su danas s tog portala.

Najtraženija zanimanja u 2013. bila su konobar, prodavač, prodajni predstavnik, kuhar, frizer, knjigovođa, komercijalist, terenski komercijalist, administrator i vozač.

S obzirom na vrstu zaposlenja, objavljeno je ukupno 55 posto oglasa za stalno zaposlenje, što je povećanje za tri posto u odnosu na 2012. Također, 51 posto oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme. U 11 posto objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a četiri posto odnosilo se na studentske poslove.

Dvostruko se smanjio broj tražitelja posla koji su spremni raditi isključivo na neodređeno vrijeme (sa 96 posto u 2012. na 54 posto u 2013.).

Honorarni posao najradije bi radila trećina tražitelja, 16 posto ih je spremno na radni odnos na pola radnog vremena, a za 10 posto najbolja opcija je sezonski posao, navodi MojPosao.

Tijekom prošle godine poslodavci su najčešće, u 50 posto oglasa, tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. S druge strane, 56 posto onih koji traže posao je u svojim online životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Broj oglasa u kojima je visoka stručna sprema navedena kao uvjet bio je dvostruko veći - 36 posto, od broja životopisa u kojima su kandidati navodili tu razinu obrazovanja - 18 posto.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, poslodavci su ga zahtijevali u 46 posto oglasa. Najviše se tražilo napredno znanje engleskog jezika - 58 posto, a osnovno poznavanje tog jezika u 19 posto oglasa.

Najviše tražitelja posla navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38 posto), dok ih čak petina (21 posto) navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi njih 19 posto. Njemački jezik drugi je po zastupljenosti.

U odnosu na 2012. poslodavci su više tražili informatičke vještine. U skoro trećini oglasa (31 posto) tražilo se poznavanje rada na računalu, što je u usporedbi s prethodnom godinom povećanje od tri posto.

Od oglasa u kojima se uvjetovalo poznavanje rada na računalu, u većini se tražilo poznavanje rada u Wordu (89 posto) i Excelu (88 posto).

Radno iskustvo bio je uvjet za zapošljavanje kod polovice poslodavaca, a prosječno su tražili dvije godine i deset mjeseci iskustva.

Tijekom 2013. poslodavci su objavili 494 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto, što je sedam posto više nego u 2012., napominje MojPosao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter