MojPosao: 17 posto više oglasa za radna mjesta

Konobari najtraženiji (M. ANGELINI)
Konobari najtraženiji (M. ANGELINI)

Unatoč gospodarskoj krizi i povećanju broja nezaposlenih, na portalu MojPosao prošle je godine objavljeno preko 14.000 natječaja za slobodna radna mjesta, što je povećanje od 17 posto u odnosu na prethodnu godinu, objavio je danas MojPosao.

Najtraženija zanimanja u 2012. bila su: konobar, prodavač, kuhar, programer, prodajni predstavnik, knjigovođa, komercijalist, frizer, administrator i terenski komercijalist. Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u prodaji (trgovini) - 24 posto oglasa i 30 posto životopisa, u turizmu i ugostiteljstvu - 18 posto oglasa i 18 posto životopisa, te u administrativnim zanimanjima - 9 posto oglasa i 22 posto životopisa.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2012. je objavljeno ukupno 52 posto oglasa za stalno zaposlenje, što je 3 posto manje nego u 2011. Također, 52 posto oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme. U 13 posto objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a 6 posto oglasa odnosilo se na studentske poslove. 

Takvi pokazatelji naznačuju skorašnju fleksibilizaciju tržišta rada koja se planira uvesti izmjenama Zakona o radu, ocjenjuje MojPosao.

Poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 51 posto oglasa, dok je 54 posto posloprimaca u svojim online životopisima kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. 

Broj oglasa i broj životopisa u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 31 posto oglasa i 21 posto životopisa.

U 41 posto oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika, od čega se u najvećem broju oglasa tražilo napredno znanje engleskog jezika.

U odnosu na prethodnu godinu poslodavci su nešto manje tražili informatičke vještine - u 28 posto oglasa traženo je  poznavanje rada na računalu, a u 2011. to je bilo traženo u 31 posto oglasa. Pritom se u većini traži poznavanje rada u Wordu (91 posto) i Excelu (89 posto).(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter