"Moja riblja kuhinja" Paola Paoletića

(T. KOCIJANČIĆ)
(T. KOCIJANČIĆ)

Više od četiri desetljeća iskustva utkao je u svoju prvu kuharicu "Moja riblja kuhinja" Paolo Paoletić, poznat kao vlasnik restorana Toni u Zambratiji, koju je prošli tjedan predstavio javnosti u savudrijskom hotelu Kempinski Adriatic.

Kuharica ima 120 recepata, koje je autor, vrsni šef kuhinje, marljivo tijekom godina rada osmišljavao i zapisivao. Recepti su, kako je autor kazao, vrlo jednostavni, jela se daju lako napraviti, a ribe koje predlaže uglavnom si svatko može priuštiti.

- Knjigu sam napisao jer su me već godinama prijatelji i gosti, koji dobro znaju kako kuham, savjetovali da to učinim, a da ću to napraviti, obećao sam prije nekoliko godina. Natuknice za knjigu, koje držim u svom dnevniku, uzimao sam i ostavljao mnogo puta. Ipak, da bi recepti ostali zapisani i tako sačuvani od zaborava, konačno sam prošle godine odlučio da knjiga ugleda svjetlo dana, priča Paoletić kojemu su prijatelji pomogli izdati je.

Paoletić je završio ugostiteljsku školu za kuhara 1967., a bogatu praksu stekao je kuhajući po restoranima i hotelima u Europi. Vrativši se u Hrvatsku, zaposlio se u hotelu Adriatik u Umagu, da bi 1970. počeo raditi u gostionici svoga oca. U to je vrijeme kuhinja bila jednostavna, prisjeća se Paoletić. Otac mu je nakon tri godine prepustio gostionicu, koju je nakon kratkog vremena preregistrirao u restoran, a u kojem danas, zajedno s njime, radi cijela obitelj.

- Tijekom svih ovih godina bavljenja kulinarstvom naučio sam da najviše treba voditi računa o kvaliteti namirnica koje se kupuju, jer svaka mora biti svježa, pogotovo ako se radi o školjkama, ribama i gljivama. Volim kuhati jednostavno, tako da namirnice ne gube organoleptička svojstva u različitim kombinacijama, kazao je autor na predstavljanju knjige, istaknuvši da mu karijera ni nakon 43 godine nije završena, jer, kaže, kuhinja koju smatra svojom velikom ljubavi, stalno ide dalje.

Knjiga je tiskana u tisuću primjeraka i nudi se u tri jezične varijante - hrvatskoj, talijanskoj i engleskoj. Paoletić je otkrio da već ima novih 50-ak recepata, ali još ne zna hoće li izdati drugu. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter