Moja mati kuha kafe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo druženja, puno kavice i kolaca, edukativno predavanje i zanimljiva izložba - sve to skupa pripremile su maštovite djelatnice Turisticke zajednice Kaštelir-Labinci u povodu proslave Dana žena koju su uprilicile u prostorijama kaštelirskog KUD-a.

Ideja je krenula od naziva pjesme "Moja mati kuha kafe", a ubrzo se razvila u zanimljivu izložbu na kojoj su predstavljeni razliciti predmeti koji imaju veze s pripremom ovog popularnog napitka.

Okupljeni su mogli razgledati razne servise i škudele za kavu - stogodišnje, porculanske, keramicke, moderne, šarene, oslikane, zatim mažinine, odnosno mlince za kavu, broštuline ili posude za prženje sirove kave, loncice, kogume, džezve, fildžane i sve ostale pribore u kojima se pripremala i servirala kava.

Osim toga, dio prostorije bio je ureden za ispijanje turske kave i u njemu su se našle razne ibrice, nošnje, cilimi, slatkiši i slicni predmeti koje su donijeli clanovi poreckog ogranka Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.

Za glazbeni dio programa pobrinuli su se clanovi kaštelirske vokalne skupine Nigrignanum predvodeni Branislavom Ostojicem, koji su uz spomenutu pjesmu otpjevali još nekoliko popularnih skladbi. Ester Diklic procitala je kratku pricu o kavi, o tome gdje je i kad otkrivena, po cemu je dobila ime, kako je stigla u Europu, te kad su se u nas pojavile prve kavane.

Neumorne djelatnice TZ- Nevenka Kocijancic i Maja Diklic za to su vrijeme pripremale i kasnije ponudile na degustaciju razne vrste kave - od espressa, moke i filter kave do knajpa, kave od žira i kave s lješnjakom i cokoladom, te krem-likera od kave i kave s rumom.

Nisu izostali ni kolaci na bazi kave, cak cetrnaest razlicitih vrsta, a pripremile su ih kaštelirske domacice. Dok se prostorijama širio miris pržene kave, ugodna atmosfera u kojoj se pijuckalo, cakulalo i uživalo u delicijama od kave zaintrigirala je i muškarce koji su zavirili u prostorije KUD-a. (Vedrana HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter