Moja kućica, moja oazica: Zen filozofija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog sve bržeg životnog ritma vrijeme provedeno u kvalitetnom odmoru sve je kraće. Zato se danas više nego ikada na dom gleda kao na vlastitu oazu mira i utočište od vreve i stresa.

Dom je mjesto u kojem se želimo osjećati smireno i opušteno. Kako bismo postigli jedno takvo uravnoteženo i opuštajuće okruženje potrebno nam je jako malo. Ovdje doslovno vrijedi izreka "manje je više". Glavne karakteristike harmoničnog i spokojnog doma su jednostavnost, čistoća, prirodni materijali, odgovarajuće boje, izbjegavanje gomilanja nepotrebnih sitnica.

Spoznaja sebe i svijeta

Ovakve odrednice uređenja interijera povezuju se sa zen filozofijom koja se temelji na spoznaji vlastite osobe i svijeta koji nas okružuje. Principi zen filozofije odavno se koriste i u arhitekturi i u uređenju interijera i eksterijera. Ako razmislimo vidjet ćemo da su na ovim istim principima osmišljeni i spa centri te lječilišta. Ne postoji zen dizajn, niti određeni zen namještaj već se radi o primjeni zen načela u uređenju interijera, radi postizanja uravnoteženosti koja će omogućiti pozitivan tok energije.

Uređenje interijera na principima zena često se krivo poistovjećuje s japanskim stilom. Međutim, zen uređenje je kulturno neutralno i iako se japanski stil lijepo slaže s modernom arhitekturom, zen je puno više od toga. Za zen uređenje možete se odlučiti bez obzira na stil uređenja vašeg doma, u čitavom stanu, u samo jednoj prostoriji ili dijelu prostorije.

Zabluda je da se u zen uređenju koriste samo zemljane boje, odnosno sve nijanse od bež do smeđe. Istina je kako se sve temelji na prirodnim i nježnim bojama, ali i druge boje dolaze u obzir, važno je samo dobro ih uskladiti. Poigrajte se kombiniranjem dviju boja koje se dobro slažu ili više različitih nijansi jedne boje. Dobar izbor potaknut će mir tijela i duha.

Koristite što je moguće više prirodne materijale poput drva, kamena, keramike i prirodnih tkanina kao što su pamuk, lan, vuna. Tkanine neka budu lagane, ugodne i svijetlih nijansi.

Neka bude jednostavno i ne prenatrpano

Ukrase i dekoracije držite na minimumu. Na početku će biti teško jer smo se svi navikli sakupljati stvari po kući. No, mnoštvo sitnica bez naročite uporabne vrijednosti stvara vizualni kaos, zaokuplja našu pažnju i tako unosi dodatni nemir. Postupno smanjite količinu nepotrebnih sitnica. Pritom ne morate nužno biti radikalni, slobodno ostavite ono što će doprinijeti vašoj udobnosti.

Od velike pomoći su ugradbeni ormari, sa svojim čistim linijama gotovo neprimjetni. Ostali namještaj neka bude jednostavan i bez kompliciranih detalja. Podovi također trebaju biti jednostavni. Izaberite jedan lijepi, mekani, veliki tepih umjesto više manjih. Dodatno će osvježiti i otvoriti prostoriju, ali i doprinijeti udobnosti. Za zidne dekoracije vrijedi isto.

Izbjegavajte zbirke slika i fotografija ili zidne tapete napadnih uzoraka. Žice i kabele sakrijte kako ne bi bili vidljivi. Nabavite biljke koje je jednostavno održavati i postavite na prozor ili unutar doma. Bonsai stabla i biljke u staklenim posudama čest su izbor, ali ne i jedini. Nabavite dvije, tri lijepe velike biljke koje ćete rasporediti po domu. Zelena boja biljaka djelovat će umirujuće i tako stvarati osjećaj ugode i mira. Vrsta i količina rasvjete koju koristimo u domu iznimno su važni.

Prirodno svjetlo je idealno, a najbliže tome možemo doći postavljanjem više različitih izvora svjetla koji će nam omogućiti kontrolu nad intenzitetom i područjem osvjetljenja. Više stolnih i podnih svjetiljki sa sjenilima umjesto izravnog svjetla sa stropa stvorit će opuštajuću atmosferu i poboljšati raspoloženje. Za dodatni ugođaj koristite voštane svijeće koje svojim difuznim svjetlom i lijepim mirisom djeluju umirujuće. (Natalija BORJAN)


Podijeli: Facebook Twiter