Moj kažun: Sve o pločastom vapnencu

Radionice o gradnji suhozida održavaju se subotom (Arhiva)
Radionice o gradnji suhozida održavaju se subotom (Arhiva)

Danas će se u Parku kažuna na sjeveru Vodnjana održati tri predavanja i pokazna radionica u okviru 8. akcije "Moj kažun" za zaštitu objekata tradicionalne ruralne arhitekture. Ovogodišnja akcija, čija se baza nalazi kod kružnog toka za Salvelu i Bale te kod crkvice sv. Franje, posvećena je suhozidima. Predavanja danas počinju u 14 sati, a predviđeni završetak je u 15.30.

Na prvom predavanju sudionici će se upoznati s projektom "RoofOfRock" usmjerenim na održivo iskorištavanje građevinskog kamena duž krške jadranske obale, a vodit će ga Tea Zubin Ferri iz IDA-e. Dubravko Matičec s Hrvatskog geološkog instituta govorit će o pločastom vapnencu kao autohtonom građevinskom materijalu ruralne Istre. Pritom će objasniti kako i zašto se razlikuje od običnog vapnenca, gdje se nalazi, kakve su mu karakteristike, kolika mu je geološka starost i kakva geološka definicija.

Predavanje pod nazivom "Škrilje danas i nekad - upotreba, rješenja, dostupnost i budućnost" održat će Zubin Ferri i Branko Orbanić iz žminjske tvrtke Kapitel. Pritom će prezentirati najznačajnije primjere primjene pločastog vapnenca u istarskoj ruralnoj arhitekturi.

Na koncu će se održati i pokazna radionica obrade i ugradnje pločastog vapnenca. Tijekom 45-minutne demonstracije članovi udruge Dragodid predstavit će alate i metode obrade kamena. Nakon predavanja slijedi zakuska i druženje sudionika i predavača.

Sutra se pak po programu akcije "Moj kažun", kao i svake subote do 24. svibnja, u Parku kažuna održavaju pokazne radionice gradnje suhozida, i to od 9 do 19 sati, dok subotnja predavanja o suhozidnom graditeljstvu počinju u 18 sati. Posjetitelji se sutra mogu provozati i besplatnim turističkim vlakićem kroz atraktivni vodnjanski krajolik. Polazak vlakića iz Parka kažuna subotom je u 10 i 17 sati, a ruta vozi stazom na kojoj se mogu vidjeti kažuni obnovljeni prethodnih godina. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter