Mohorovic: Nije najvažniji ekonomski, nego ekološki i zdravstveni aspekt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hocemo referendum o novom bloku Termoelektrane Plomin, poruka je koju su prekjucer labinska i istarska javnost uputile HEP-u i Vladi na tribini "TE Plomin 3 (C) - razlozi za i protiv".

Skup je u Lamparni organizirala Udruga Labin Art Express u sklopu projekta "Gradanska inicijativa za pristup informacijama o izgradnji TE Plomin 3", koji sufinancira Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Ono što je izreceno "pro et contra" novog bloka od 500 megavata s ugljenom kao energentom bilo je poznato otprije. Za HEP je to tehnicki, tehnološki i ekonomski optimalno rješenje izvedeno u skladu sa zakonom, koje ce biti popraceno najboljom dostupnom tehnologijom u zaštiti okoliša. Ugljen je potreban da bi se diverzifikacijom osigurala stabilnost sustava, a k tome mu je cijena relativno niska i postojana.



Za zagovornike termoelektrane na plin ukupne snage 350 megavata to je kršenje Prostornog plana Istarske županije i stoga opcenito kršenje hrvatskih zakona te obmanjivanje javnosti u svrhu pogodovanja interesnim lobijima na štetu okoliša i zdravlja ljudi.

I dok je Ljubica Cvenic iz HEP-a tvrdila da Njemacka, koja ima izvrsnu opskrbu plinom, gradi nove termoelektrane na ugljen, predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršic je mahao dokazima da se clanice EU-a bave tranzicijom s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelene stranke, podsjetio je na 20 projekata iz prijateljskog okruženja koje je HEP obecavao prilikom gradnje TE Plomin 2 kao oblik akumulirane naknade za korištenje prostora, od kojih niti jedan nije ostvaren, što je dokaz da se "HEP-u ne može vjerovati". Kršanski nacelnik Valdi Runko ga je ispravio kazavši da su dva projekta ipak ostvarena: cišcenje Plomin Luke na racun HEP-a i izgradnja vodovoda do Brestove na racun Opcine Kršan.

- Nije najvažniji ekonomski, nego ekološki i zdravstveni aspekt, kazao je dr. Lucijan Mohorovic, lijecnik koji istražuje utjecaj TE Plomin na zdravlje ljudi, koji je optužio Vladu da krši nacela EU-a, prije svega Arhušku konvenciju, koju je Hrvatska potpisala, a HEP da ne namjerava ništa uciniti za uklanjanje dušicnih spojeva iz emisija jer mu se to ne isplati. (R. SELAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter