Mogućnosti povoljnijeg kreditiranja obrtnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu Istarske kreditne banke Umag potpisan je u utorak Sporazum o poslovnoj suradnji između predstavnika banke i Obrtničke komore Istarske županije. Na potpisivanju su bili nazočni predsjednik uprave IKB-a Miro Dodić, predsjednik komore Mario Paliska, te članice uprave IKB-a, Klaudija Paljuh i Emanuela Vukadinović. Cilj potpisivanja sporazuma je osigurati bolje uvijete kreditiranja za obrtnike na području Istre, i poticanje gospodarskog razvoja.

Dodić je prije potpisivanja iznio što to znači za obrtnike, buduće korisnike kredita, te koliko će olakšati samo poslovanje pogotovo u pripremi sezone. Potpisivanje sporazuma je završeno stiskom ruke Paliske i Dodića.

Povoljniji uvjeti

- Oduvijek smo vodili računa o malom i srednjem poduzetništvu i obrtništvu, te smo tim sporazumom još više izašli u susret našim komitentima. Zajedno smo se razvijali, i obrtnici i banka te nastojimo da obrtnik, kad dođe do određenog nivoa, može biti poduzetnik i onda ga dalje kreditiramo kao poduzetnika. Ono što je istina je da će istarski obrtnici ovdje uvijek ostati kao obrtnici, za razliku od velikih firmi koja mijenja vlasnike. Ovdje je onaj koji radi ujedno i vlasnik. Radi se o malim jedinkama, a ukoliko se okupe, onda su puno jači te da bi mogli u ovim današnjim uvjetima privređivati, nastojali smo prilagoditi im kreditna sredstva uz povoljnije uvjete. Ovim sporazumom osiguravamo svim članovima Obrtničke komore IŽ-a da mogu dobiti kredite po povoljnijim uvjetima. Osigurali smo nekoliko linija namjene kredita, odnosno, kratkoročni krediti za obrtna sredstva, kratkoročni krediti za pripremu sezone, dugoročni krediti za trajna obrtna sredstva, dugoročni krediti za nabavu opreme i pojedinih dijelova opreme, i još drugih mogućnosti kreditiranja. Ako obrtnik bude dobro poslovao, onda će i banka dobro poslovati, kazao je Dodić.

Paliska je iznio važnost suradnje između banke i udruženja te ono što to znači za sve obrtnike koji imaju mogućnost kreditiranja po povoljnijim uvjetima.

- Sporazum se odnosi na kreditiranje članova Obrtničke komore Istarske županije, a ustvari se radi o produljenu suradnje koja traje već sedam godina. Mnogi naši članovi su u proteklih sedam godina koristili te pogodnosti te su svoje poduzetničke aktivnosti financirali kreditnim sredstvima uz uvjete koji su povoljniji od tržišnih. Važna nam je potpora IKB-a s obzirom na fleksibilnost, brzinu odlučivanja i poštivanja načina poslovanja. Valja naglasiti da su programi koncipirani zajednički te su od ove godine obrtnicima uz kredite dostupni i revolving krediti. Moram zahvaliti upravi banke, a posebno predsjedniku Dodići, koji vode računa o malim poduzetnicima i obrtnicima. Osim toga, IKB je uz nas od samih početaka. Ovim putem pozivam sve naše članove da se s povjerenjem obrate IKB-u, kazao je Paliska.

Bez valutne klauzule

Naime, Dodić je prisutnima iznio u brojkama koliko će i koje kredite moći koristiti. Radi se kratkoročnim kreditima za obrtna sredstva i revolving kreditima s rokom otplate do 12 mjeseci, kreditima za pripremu turističke sezone, te dugoročnim kreditima za financiranje trajnih obrtnih sredstava s rokom otplate do pet godina, dugoročnim kreditima za nabavu opreme s rokom otplate do sedam godina, te dugoročni krediti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i/ili poslovnih objekata s rokom otplate do 12 godina. Dugoročni krediti odobravat će se bez valutne klauzule uz kamatnu stopu već od 5 posto i s valutnom klauzulom u eurima uz kamatnu stopu već od 3,67 posto. Bez valutne klauzule na raspolaganju su krediti za trajna obrtna sredstva i krediti za nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme na rok otplate do pet godina. Uz valutnu klauzulu u eurima odobravat će se krediti za trajna obrtna sredstva s rokom otplate do pet godina, za nabavu opreme ili pojedinih dijelova opreme na rok otplate do sedam godina te krediti za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih i/ili poslovnih objekata na rok otplate do 12 godina. Što se tiče kratkoročnog financiranja, a s obzirom na značaj problematike naplate potraživanja, odnosno likvidnosti, na raspolaganju su krediti za obrtna sredstva i revolving krediti bez valutne klauzule. Tu su i krediti za pripremu turističke sezone, također bez valutne klauzule. Kratkoročni krediti će se odobravati uz kamatnu stopu već od 5 posto. Naknada za obradu kreditnih zahtjeva također je znatno niža od redovne te iznosi 0,40 posto od iznosa kredita za kratkoročno financiranje, odnosno 0,80 posto od iznosa kredita za dugoročno financiranje. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter