Mogucnost boravka u kuci i tijelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Efektnom premijernom izložbom pulskih autora - kipara Alena Bošca i arhitekta Leonida Zubana «Is exodus at home?» otvorena je 15. izlagacka sezona Riga, malene, ali mnogim ljubiteljima moderne i suvremene umjetnosti cak i izvan hrvatskih granica dobro znane novigradske galerije.

- Nastala oblikovanjem trodimenzionalnih formi od krhkog materijala – hamer papira i njihovim naknadnim apliciranjem na površine galerije, instalacija na svoj osobit nacin briše neke njihove osnovne funkcije; od pasivne i dvodimenzionalne podloge one postaju aktivno tkivo – umjetnicki materijal kojima autori zaokružuju svoj sustav reprezentacije.

«Is Exodus at home?» vec u svom naslovu i odabranoj interogativnoj formi sugerira otvoren stav autora, kojim nas pozivaju na vlastito promišljanje percepcije prostora, propitkujuci istovremeno njegovu ulogu u suvremenom društvu», rekla je Ketrin Milicevic Mijošek, ravnateljica Muzeja Lapidarium i voditeljica galerije Rigo koja djeluje u njegovom sklopu.

Za ovaj drugi zajednicki projekt – javni istup Bošca i Zubana, znakovita je i interakcija s još jednim autorom – umjetnikom. Robert Pauletta je svojim stihovima, koji su sastavni dio prateceg kataloga, nadopunio i ispjevao doživljaj tog istog prostora - kuce.

Alen Božac i Leonid Zuban postavljaju pitanje koje je doista i pjesnicko, a istovremeno suštinsko, ontološko, temeljno. Is exodus at home? Dakle, pitanje je to egzistencijalne mogucnosti boravka u kuci, u tijelu, u svemiru. Može li sažetije i efektnije od toga?, istaknuo je Pauletta otvarajuci izložbu.

Od prve ideje do realizacije «egzodusa» prošlo je gotovo godinu i pol, a ona je u osnovi bila «pokušati izvrnuti pricu o cetiri zida i sigurnosti koju pružaju», doznajemo od autora. Pauletta se osvrnuo i na njihov postupak stvaranja koji je definirao elementarnim, a domišljatim te reciklirajucim i ekološkim, i pritom naglasio da je to ujedno i njihov umjetnicki credo, odnosno životno-filozofijski stav i uvjerenje, pa se time za postavljene probleme odredeni odgovori zapravo sami namecu.


Podijeli: Facebook Twiter