Moguci prijevremeni izbori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk rekao je u cetvrtak da premijer Borut Pahor, cija je vlada izgubila vecinu u parlamentu, još uživa njegovo povjerenje, ali da je izlaz iz nastale krize potrebno naci što prije, po mogucnosti do sredine godine, kada parlament odlazi na ljetni odmor, pri cemu nije iskljucena ni mogucnost održavanja prijevremenih izbora.

"Kad bih imao te ustavne ovlasti u sadašnjem bih trenutku vec razmišljao o raspuštanju parlamenta", rekao je Tuerk na konferenciji za novinare, dodajuci da ne iskljucuje mogucnost da se nakon referenduma o mirovinskoj reformi, koji ce po svoj prilici biti sazvan za 5. lipnja, sazovu prijevremeni izbori.

Ukoliko bi politicke stranke za to postigle širu suglasnost i ako od predsjednika države zatraže pomoc, Tuerk je spreman angažirati se u traženju rješenja za prevladavanje sadašnje krize.

Zbog protivljenja u parlamentu vec prihvacenoj mirovinskoj reformi koju ce vlada pokušati obraniti na predstojecem referendumu, iz vlade se povlaci stranka umirovljenika (DESUS), ciji je predsjednik Karl Erjavec izjavio da vlada referendum ne može dobiti i da bi bilo najbolje da zato odmah dade ostavku i pocne organizirati prijevremene izbore. Takvo je mišljenje i najveceg dijela oporbenih stranaka.

Slovenski predsjednik rekao je u cetvrtak novinarima da ne želi utjecati na odluku premijera Boruta Pahora o eventualnom podnošenju ostavke u slucaju da vlada izgubi referendum, jer tu odluku mora donijeti on sam. Tuerk je dodao da pitanje mirovinske reforme treba u predstojecoj predreferendumskoj kampanji odvojiti od pitanja opstanka vlade i da ta znacajna reforma ne može biti "talac" niske popularnosti sadašnje vlade.

Raspravu o reformi treba voditi na strucan nacin i argumentima, sa što više dijaloga, a što manje emocija, rekao je Tuerk, dodavši da reformu u nacelu podržava. On je kritizirao i nepopustljivost stranaka opcenito te nekonstruktivnost oporbe u traženju rješenja za reforme.

Sadašnja vlada Boruta Pahora nakon izlaska umirovljenika iz nje i gubitka parlamentarne vecine do referenduma ce moci obavljati tekuce poslove, ali do vlade koja ce biti operativna i s punim povjerenjem gradana teško bi bilo doci bez prijevremenih izbora, ocijenio je Tuerk.


Podijeli: Facebook Twiter